Nagyvilág

Australian: Orbán és Kaczynski, a Putyin-imitátorok

Az egyik legfontosabb ausztrál lap közölt véleménycikket a Vlagyimir Putyin rendszerét leutánzó, illiberális kelet-európai rezsimekről.

Orbán Viktor miniszterelnök urat támadja keddi számában az Australian című ausztrál lap internetes oldalán elhelyezett cikk.

A Szovjetunió összeomlásának 25. évfordulós idei megemlékezésének egyik legszomorúbb iróniája, hogy Magyarországot és Lengyelországot, a szovjet birodalom által elfoglaltak közül a legnyughatatlanabb nemzeteket most olyan emberek vezetik, akik az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kormányzási stílusát követik.

Ilyen kemény felütéssel megy neki a magyar nemzet vezetőinek az írás. Arról értekezik a szerző, hogy a két ország alig várta, hogy ne kelljen többé kelet-európainak lennie, a nyugathoz akartak felzárkózni, erre “azzá lettünk, amit gyülölünk”. Azaz elindult a két ország autoriter irányba, támadják a független intézményeket és elnyomják a polgárok alapjogait.

Lengyelország jellemzésével folytatódik a cikk. A Békemenetek baráti nemzetét jelenleg ugyan Andrzej Duda államfő vezeti, de az igazi főnök valójában Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság kormánypárti feje. Felidézi a lengyel alkotmánybíróság elleni totális offenzívát, a kormányellenes tüntetések démonizálását, a média megszállását.

Aztán rátér az egykori Magyar Köztársaságra. Leírja, hogy Orbán Viktor 2010-ben került műsodszorra hatalomra, és egyből bebetonozta a rendszert az alaptörvénnyel és az alkotmánybíróság kiherélésével.

A médiát is igyekszik Orbán ellenőrzés alá vonni, miközben a következő választásokkor a “Csak a Fidesz!” plakátok uralták az országot.

Persze ez a térség jól tudja, milyen a “haza atyja” figurája, amit a személyi kultuszok idején sok államban lehetett látni (Lenin, Brezsnyev, Ceausescu). A mostani illiberális rendszerekkel a szerző szerint “szuverén diktatúrát” épít ki Kaczynski és Orbán. Mindez az Európai Uniónak rossz hír: nem elég neki Putyinnal küzdeni és az EU szétesését megállítani, még ilyen széthúzó erők is vannak. A nagy kérdés az lesz, hogy szankciókat vezet-e be Brüsszel két renitens tagja ellen, vagy az egységért cserébe elnézi az illiberális rezsimeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik