Nagyvilág

Erdogan a diplomatáknak is nekiment, akik nem érteken vele egyet

Ismét élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök azokat a Törökországban akkreditált külföldi diplomatákat, akik egy török bíróság épületénél jelenlétükkel fejezték ki támogatásukat a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap két – egyebek között kémkedéssel vádolt – újságírója iránt múlt pénteken Isztambulban.

Máshol egy napig sem látják szívesen azokat a diplomatákat, akik ilyen viselkedést tanúsítanak – hangoztatta az államfő egy isztambuli beszédében, és felháborítónak nevezte, hogy a vádlottakkal készített közös fényképeket még közzé is tették az interneten.

A szóban forgó személyek a mi nagylelkűségünknek, vendégszeretetünknek köszönhetően folytathatják megbízatásukat Törökországban – fogalmazott.

Can Dündar, a Cumhuriyet főszerkesztője és Erdem Gül, az újság fővárosi tudósítója az ügyészség szerint terroristahálózatokat támogatott, kémkedett, és a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérletet. A két férfi tavaly májusban cikket írt arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport állításainak alátámasztására videofelvételeket is közzétett.

A török alkotmánybíróság február 25-én úgy döntött, hogy a hatóságok megsértették a tavaly november óta vizsgálati fogságban tartott két újságíró jogait. A bíróság elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.

Erdogan ezt követően úgy nyilatkozott, hogy az ügy nem a szólásszabadságról, hanem a kémkedésről szól. A média nem lehet határtalanul szabad, ahogy a világon sehol sem az – érvelt.

A tárgyalás múlt pénteken újraindult, a bíróság határozata értelmében zárt ajtók mögött zajlott volna, ám két ellenzéki képviselő nem volt hajlandó elhagyni a tárgyalótermet, ezért a per folytatását április 1-jére halasztották.

Erdogan már szombaton is elégedetlenségének adott hangot a külföldi diplomaták – köztük számos európai uniós tagállam, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia képviselője – jelenléte miatt a tárgyaláson, felhívva a figyelmet arra, hogy a diplomáciának is megvan a maga etikettje.

Az államfő hétfőn arról is beszélt, hogy Európa nem hallgatott Törökországnak a terrortámadásokra vonatkozó figyelmeztetéseire. A keblükön melengetett kígyó beléjük mart – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy a Délkelet-Törökországban tavaly július óta zajló hadműveletek során a biztonsági erők 355 tagja vesztette életét, 215 katona, 133 rendőr és 7 olyan civil, aki állami pénzből, mindenekelőtt helyismeretével segítette a védelmi egységek munkáját. Közölte, hogy az ebben az időszakban a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet 5369 harcosát “tették ártalmatlanná” az ország határán belül és azon túl. Az elnök az “ártalmatlanított” kifejezés alatt egyaránt értette a meghalt, a megsebesült és az elfogott felkelőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik