Nagyvilág

Házkutatás több belga városban, négyen őrizetben

Az ország északi, flamand nyelvű régiójában található Malines-ben négy házkutatás volt, míg Duffelben egy, Brüsszelben pedig nyolc lakást fésültek át a hatóságok.

Az ügyészség közleményében jelezte: összesen kilenc embert hívtak be kihallgatásra, de ötüket elengedték. A nap folyamán döntenek róla, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e a másik négy embert.

Egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi házkutatásoknak van-e közük a 31 halálos áldozattal és 270 sebesülttel járó keddi merényletekhez, amelyeket az Iszlám Államhoz tartozó szélsőségesek követtek el a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, illetve az uniós negyed közelében található Maelbeek metrómegállóban.

A belga szövetségi ügyészség képviselői szombaton közölték, hogy “terrorcsoportban való részvétel, terrorista gyilkosság és terrorista gyilkossági kísérlet” miatt vádat emeltek a csütörtökön őrizetbe vett Faycal C. ellen. A médiában Faycal Cheffouként azonosított férfi lehet a brüsszeli reptér biztonsági kameráinak felvételein is látható háromfős terroristacsoport “harmadik tagja”, aki nem robbantotta fel magát.

Két másik, szintén csütörtökön őrizetbe vett férfit, Rabah N.-t és Aboubakar A.-t, egy másik ügyben “terrorcsoport tevékenységében való részvétellel” vádolnak.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik