Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: újabb gyanúsítottat fogtak, nyolcat keresnek még

Egy okmányhamisítót vettek őrizetbe Olaszországban. Francia és belga állampolfárságú iszlamisták után kutatnak még.

Olaszországban elfogtak egy algériai állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy hamis papírokkal látta el a párizsi és a brüsszeli merényletek végrehajtóit – jelentette az olasz sajtó vasárnapra virradó éjjel.

Dzsamál ed-Dín Uáli a gyanú szerint egy hamis papírokkal kereskedő banda tagja. A 40 éves férfivel szemben a belga hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot illegális bevándorlóknak szánt hamis okmányok elkészítése, illetve beszerzése miatt.

A belga rendőrség egy brüsszeli lakásban októberben tartott razzia során olyan papírokat talált, amelyeken Uáli neve szerepelt. Az okmányok között voltak, amelyeket a tavalyi párizsi és a mostani brüsszeli terrortámadások egyes végrehajtóinak fotójával és álnevével állítottak ki. Kiderült az is, hogy a párizsi merényletekben kulcsszerepet játszó, március 18-án Brüsszelben elfogott Salah Abdeslam is használt az Uáli mögött álló banda által kiállított papírokat.

Az algériait a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei vették őrizetbe a dél-olaszországi Salerno városhoz közeli Bellizzi településen. A sajtójelentések szerint a rendőrség értesítette a belga hatóságokat; a férfi Brüsszelnek való kiadatására napokon belül sor kerülhet.

Őket is keresik

Legalább nyolc embert köröznek európai biztonsági szervek a Párizsban és Brüsszelben elkövetett merényletek óta. Azzal gyanúsítják őket, hogy a támadásokat végrehajtó terrorsejtek tagjai vagy segítői – adta hírül vasárnap a Welt am Sonntag című német hetilap.

A többnyire francia és belga állampolgárságú iszlamisták vagy Szíriában tartózkodnak, vagy valahol Európában bujkálnak – írta a lap biztonsági forrásokra hivatkozva.

A november 13-i párizsi merényletsorozatban 130 ember vesztette életét, a múlt kedden Brüsszelben végrehajtott robbantásoknak 31 halálos áldozatuk volt.

A körözött szélsőségesek a párizsi vérengzés feltételezett legfőbb szervezőjének, Abdelhamid Abaaoudnak, és a merényletek másik kulcsfigurájának, a múlt héten Belgiumban elfogott Salah Abdelslamnak a kontaktszemélyei közé tartoztak.

Az Iszlám Állam terrorszervezet európai sejtjeinek belga és francia nyomozók szerint az algériai Mohamed Belkaid volt a feje, akit két hete lőttek agyon Brüsszelben egy rendőri akcióban. A párizsi terrorcsoportokat feltehetően Belkaid és az egyik brüsszeli merénylő, Najim Laachraoui irányították Belgiumból telefonon keresztül.

A két terrorista a belga főügyészség szerint tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba. A szélsőségeseket Magyarországról az elfogott Salah Abdeslam szállította egy bérelt autóval.

A vasárnapi hírek szerint a terrortámadásokra már 2015 nyarán figyelmeztette a hatóságokat két, Franciaországban kihallgatott dzsihadista. A szélsőségeseket eszerint Szíriában képezte ki az Iszlám Állam mielőtt visszatértek volna Franciaországba. A francia belbiztonsági szolgálat, a DGSI által folytatott kihallgatásukon Európában végrehajtandó nagyszabású merényletekről beszéltek. “Ott (Szíriában) van egy valóságos gyár, amelynek célja, hogy lecsapjanak Franciaországra vagy Európára” – mondta egyikük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik