Külföld

Szabadon engedték a diákot, akit a kínzásellenes pólója miatt tartóztattak le Egyiptomban

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 08:27

Az egyiptomi ügyészség fellebbezésének elutasítása után szabadon engedték pénteken azt a 20 éves diákot, akit több mint két éve vettek őrizetbe, mert egy tüntetésen kínzásmentes országot feliratú pólót viselt – közölte a diák fivére.

Egy bíróság elrendelte kedden a diák szabadon bocsátását, de az ügyészség megtámadta az ítéletet. A fellebbviteli bíróság azonban elutasította az ügyészség beadványát.

Mahmud Mohamed Ahmed Huszeint 2014. január 25-én vették őrizetbe, éppen a Hoszni Mubarak elnök megdöntéséhez vezető egyiptomi forradalom harmadik évfordulóján. Az akkor 18 éves diákot és barátját Mahmud pólófelirata miatt fogták el, amikor hazatértek egy, a hatalmon lévő katonai rezsim és a Muzulmán Testvériség mozgalom elleni tiltakozó megmozdulásról. Ezekről bátyja és az ügyvédje számolt be a minap. Aznap a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban több tucat tüntető vesztette életét, köztük néhányan Mohamed Murszi volt elnök hívei.

A két fiatal előzetes letartóztatását később bírósági eljárás nélkül meghosszabbították, így több mint két évet töltöttek rács mögött, a vonatkozó egyiptomi törvény ugyanis két évben korlátozza az ítélet nélküli fogva tartás lehetőségét.

Huszein kínzásmentes országot követelő pólófelirata az Egyiptomban mindennaposnak számító rendőri erőszak és a fogva tartottak kínzása ellen emelt szót. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet egy tavaly januárban közzétett jelentése szerint számtalan egyiptomi hal meg őrizetben. A HRW által összegyűjtött 2014. évi esetekben volt, aki kínzásokba vagy más fizikai bántalmazásokba halt bele, mások pedig azért, mert életveszélyes körülmények között tartották őket fogva zsúfolt rendőrőrsökön.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.