Külföld

Oroszország kritizálta Karadzic elítélőit

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 25. 18:39

A volt Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) a bosszú és a leszámolás eszközévé vált - közölte az orosz külügyminisztérium.

Oroszország már 1993-ban – amikor is az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának értelmében felállt a bíróság – megkövetelte, hogy a testület az igazságosság intézménye legyen, ahol a józan ész és a méltányosság diadalmaskodik. Ez az elvárás azonban nem teljesült – húzta alá a külügyi tárca közleménye.

Az orosz külügy szerint az NT figyelmen kívül hagyja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amelynek értelmében már be kellett volna fejeznie a munkáját. Nehezményezte, hogy milliárdokat költöttek a több mint húsz éve működő NT tevékenységére, aminek a terhe a nemzetközi közösség vállát nyomja. Megjegyezte, hogy ezt az összeget inkább a békefolyamatra kellett volna költeni a volt Jugoszlávia országaiban.

A külügyi tárca szerint az NT továbbra is folyatja annak a mítosznak az építését, miszerint csak a szerb emberek felelősek az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökért. Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt csütörtökön találta bűnösnek az ellene felhozott tizenegy vádpontban az NT – 40 év börtönre ítélték, amibe beleszámítják azt a hét évet, amelyet vizsgálati fogságban töltött 2008-as elfogása óta.

A szerb kormány hivatalos álláspontja szerint Belgrád nem fogja megengedni, hogy a Karadzic elleni ítéletet bárki is a szerb nép elleni támadásra használja. A belgrádi kormány pénteki rendkívüli ülése után kiadott közlemény szerint az ítélethirdetés után sem szabad kollektív bűnösnek nyilvánítani egyes népeket – ez esetben a szerbséget – azokért a tettekért, amelyeket egyének követtek el.

Nikola Selakovic szerb igazságügyi miniszter a kormányülést követően elmondta: a szerb kormány nem kíván véleményt nyilvánítani a Nemzetközi Törvényszék ítéleteit illetően, viszont “keserű szájízzel” gondol arra, hogy a törvényszék sok éves működése alatt nem büntette meg azokat, akik a szerbek elleni bűncselekmények kiötlői voltak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.