Nagyvilág

Karadžić gondolkodás nélkül ölt és rombolt

A háborús és emberiesség elleni 11 vádpontból csütörtökön tízben találta bűnösnek, és 40 év börtönre ítélte Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt a hágai Nemzetközi Törvényszék. Az alábbiakban a bosznia-hercegovinai politológus, Armin Sijamić a 24.hu-nak írt cikkét közöljük.

A verselő pszichiáter

Hetvenegy évvel ezelőtt egy kis montenegrói faluban, a Durmitor hegyekben megszületett Európa egyik legnagyobb hóhéra, Radovan Karadžić. A semmi közepén, egy sziklás hegy csúcsán fekvő Petnjica nevű faluban élő csetnik családban – a csetnikek a második világháború alatt Hitler szerb szövetségesei voltak – kezdődött a történet az emberről, aki emberek millióit tette boldogtalanná.

Az általános iskolát egy közeli kisvárosban járta ki, majd 14 éves ifjúként úgy döntött, hogy tanulmányait Szarajevóban folytatta. Miután befejezte az egészségügyi középiskolát, hazatért.

Családja úgy határozott, hogy a belgrádi orvosi egyetemre küldik. Ám a sors közbeszólt: nem volt elegendő pénzük egy Belgrádig szóló buszjegyre, csupán a közelebb fekvő Szarajevóig. Itt elvégezte a pszichiáter szakot, lakást és állást kapott a klinikán és verseket kezdett írni.

Kreatívan hazudnak

Közben csalás miatt három év börtönre ítélték, ám egy napot sem ült. Ezt megelőzően, még 1968-ban a diáktüntetések támogatójaként tűnt fel. Sok demonstrálót lecsuktak, őt azonban még eljárás alá se vonták. Később közeli ismerősei felvetették, hogy már akkor beszervezte a jugoszláv titkosrendőrség, amely apjának egy közeli hozzátartozójával történő szexuális kilengéseivel zsarolhatta.

Amikor a kommunizmus bukása elkezdődött, politizálni kezdett. A fő támogatás és ajánlat arra, hogy a boszniai szerbek vezetője legyen, Belgrádból érkezett, Slobodan Miloševićtől és Dobrica Ćosićtól, a legnagyobb szerb nacionalistától, „a nemzet atyjától”.

Utóbbi, aki többek között arról a mondatáról híres, hogy „a hazugság egyfajta szerb hazafiság” és hogy a szerbek „kreatívan, ötletesen, leleményesen hazudnak”, jelentős ideológiai hatással volt Karadžićra.

Fotó: behance
Fotó: behance

Ettől kezdve minden, ami Karadžićcsal történt, csak a fentiek eredménye, bár sokan ma sem értik, hogy rombolhatta le Szarajevót (és gyilkolhatta le emberek, köztük szerbek ezreit), a várost, amely mindent megadott neki. A válasz a szülőhelyének tradicionális dalaiban, illetve az ebből táplálkozó saját költeményeiben keresendő, amely többek között ezeket a sorokat tartalmazza: „Menjünk le a városba, hogy harcoljunk a gazemberekkel”.

100 ezer halott, nemi erőszak

Miután Belgrád hivatalos irányítása alatt megszervezte a helyi boszniai szerbeket, elkezdődtek Bosznia-Hercegovina történetének legsúlyosabb bűntettei. Radovan Karadžić hadserege és rendőrsége, Ratko Mladić katonai vezetésével

felelős több mint 100 ezer halottért, kétmillió menekültért, 30 ezer megerőszakolt nőért, lányért és férfiért, koncentrációs táborok százaiért, amelyekben emberek ezrei raboskodtak, körülbelül hétszáz tömegsírért…

Karadžić nem kímélte az épületeket sem. Követői leromboltak több mint 1200 iszlám, több mint ötszáz, a katolikus egyház tulajdonában lévő, és több tíz zsidó épületet. Felégették a szarajevói könyvtárat, több millió darab, közülük rengeteg régi és ritka könyvvel… Röviden szólva megölte, akit meg tudott ölni, és lerombolt, amit le tudott rombolni. Gondolkodás nélkül.

Fotó: reuters
Fotó: reuters

Bűnös

A politikából kikerülve ezt nyilatkozta:

Teljesen nyugodt vagyok. Ártatlan ember vagyok. Hívő ember vagyok.

Ezt követően Montenegróban és Szerbiában bujkált a bizonyos helyi állami szervek és a szerb ortodox egyház egyes részeinek fedezésével, majd személyazonosságot cserélt, és alternatív gyógyászattal foglalkozott, többek között saját vizeletükkel kezelve pácienseit.

Végül a nyugat és Szerbia politikai alkujának részeként adták ki Hágának 2008-ban. Richard Holbrook amerikai diplomata röviden „európai Bin Ladenként” és „a tömeggyilkosságok valóságos mérnökeként” jellemezte.

Az Egykori Jugoszlávia Nemzetközi Törvényszéke (ICTY) tegnapi, elsőfokú ítélete bűnösnek találta a srebrenicai genocídium vádjában. A hadserege által ellenőrzött területeken történő üldözéssel, gyilkossággal, Szarajevó lakosainak terrorizálásával a négyéves ostrom alatt, tömeges nemi erőszakkal, erőszakos kitelepítéssel, ENSZ-katonák fogva tartásával…

Ha valaki buszjegyre kér pénzt…

Mindezért 40 év börtönbüntetésre ítélték. A médiabeszámolók szerint mind a vád, mind a védelem panasszal fog élni az ítélet ellen. Radovan Karadžić áldozatai Bosznia-Hercegovinában, többségében bosnyákok és horvátok, elégedetlenek, hogy miért nem a legsúlyosabb büntetési tételt (életfogytiglan) kapta.

Különösen pedig azért, mert nem találták bűnösnek a Bosznia más területein elkövetett népirtásért, amelyeket a bíróság bár borzalmas bűntetteknek ítélt, de nem talált elég bizonyítékot arra, hogy valóban genocídium történt volna.

Követői ma is elutasítják az igazságot és csupán néhány nappal ezelőtt a háború alatti egyik főhadiszállásán, a Szarajevóhoz közeli Paléban egy újonnan átadott egyetemi kollégiumot neveztek el róla. Radovan Karadžić áldozatai, túlélői továbbra sem alszanak nyugodtan.

Mindezek miatt, ha valaki valaha gyanús arccal és sötét indítékokkal kér tőled pénzt egy buszjegyre, hogy minél távolabb utazhasson az országodtól, adj neki elég pénzt!

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik