Nagyvilág

Elkapták a brüsszeli robbantás eddig ismeretlen gyanúsítottját

Őrizetbe vették azt a fiatalembert, akit a brüsszeli metró kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett – írta a De Standaard flamand nyelvű belga napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva pénteken.

Elfogták és őrizetbe vették azt a gyanúsítottat, akit a hatóságok tájékoztatása szerint a rendőrség felismert a brüsszeli metró biztonsági kameráinak felvételein. A péntek reggel Brüsszel Forest nevű negyedében tartott rajtaütés során előállított fiatalembert nem nevezte meg a rendőrség.

Korábbi sajtóhírek szerint ketten követhették el a maelbeeki merényletet, mivel a már azonosított Khalid el-Bakraoui mellett a rendőrség tájékoztatása szerint a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróállomáson, nem sokkal a robbantás előtt.

A rendőrség azt feltételezte, hogy a második gyanúsított nem vett részt a robbantásban. Egyes hírek szerint a férfi nem is szállt fel a metróra Khalid el-Bakraouival.

A hatóságok szerdán azonosították a metróban robbantó Khalid el-Bakraouit, akinek a testvére, Ibrahim egyike volt a repülőtéri merénylőknek. A belga rendőrség elfogott hat embert csütörtök éjjel Brüsszelben, a két nappal korábbi, 31 halálos áldozatot követelő merényletek nyomozása keretében.

Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő, míg a másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el. Kilétükkel kapcsolatban további részleteket nem árultak el.

A belga rendőrség továbbra is keresi azt az embert, aki a megtámadott Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kameráinak felvételein, az öngyilkos merénylők társaságában látható.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, a sebesültek száma pedig háromszáz felett van.

A Spiegel értesülései szerint Németországban két férfit kaptak el a brüsszeli robbantásokkal összefüggésben. Egyiküket tavaly a török hatóságok őrizetbe vették a metróban robbantó Khalid Bakhraouival együtt, akkor azt sejtették, hogy mindketten az Iszlám Állam oldalán harcoltak a szíriai polgárháborúban. A másik férfi mindössze 3 perccel a metróban történt robbantás előtt kapott SMS-t FIN üzenettel. Részleteket itt talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik