Külföld

Bécs hatalmasat szívna a bevándorlók nélkül

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 11:54

A Bécsi Egyetem Szociológiai Intézete megvizsgálta, hogy milyen lenne az osztrák főváros bevándorlók nélkül. Tíz évvel lenne magasabb a lakosság átlagéletkora, betöltetlen maradna a szociális álláshelyek kétharmada és még egy jó pizzát sem lehetne kapni.

Az osztrák főváros lakóinak több mint fele (52 százalék) rendelkezik bevándorló háttérrel, a legtöbben Szerbiából és Montenegróból (4,69 százalék) származnak. Őket a törökök (3,73 százalék) és a németek (2,61 százalék) követik. Ez azt jelenti, hogy minden bécsi átlagosan 2,9 nyelvet beszél.

Ha nem lennének bevándorlók, nemcsak a sokszínűség tűnne el, de számos más kellemetlenséggel is szembe kellene nézniük a bécsieknek. A lakosság átlagéletkora például 35,5 év helyett 45,5 év lenne és minden negyedik bécsi társ nélkül maradna. Üresen állna 230 ezer lakás és 140 ezer háztartásban eggyel kevesebben élnének.

De nemcsak öregebb és magányosabb lenne a bécsi társadalom, hanem tehetetlenebb is. A szociális szakmákban dolgozók 65,5 százaléka ugyanis bevándorló családból származik, vagyis nélkülük az álláshelyek kétharmada betöltetlen maradna. Szinte alig lenne, aki takarítson (6,3 százalék) és a rendvédelmi valamint biztonsági szerveknél is üresen maradna az állások mintegy 60 százaléka.

Ráadásul nem lehetne minden sarkon kebabot, pizzát vagy sült tésztát venni és eltűnne Bécsből 508 kínai étterem is. Bevándorlók nélkül még bécsi bor sem kerülhetne az asztalra, azt ugyanis szinte kizárólag külföldi idénymunkások szüretelik 2,50 eurós óradíjért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 30.
Egy résztvevő kerékpározik az Ironman 70.3 triatlonversenyen Budapesten 2016. július 30-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.