Külföld

A csehek nem bírják a diktatúrát

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 10:37

Nincs jelentős társadalmi támogatottsága a nem demokratikus politikai rendszerek bevezetésének Csehországban – derült ki abból a februárban készített országos felmérésből, melynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A kommunista rendszer visszatérését vagy egy másfajta tekintélyelvű politikai rendszer bevezetését egyaránt a megkérdezettek 16 százaléka üdvözölné. Azzal, hogy az országban a hadsereg venné át a hatalmat, az emberek mindössze három százaléka ért egyet – állapította meg a CVVM közvélemény-kutató intézet. A mostani adatok lényegében megegyeznek azokkal az eredményekkel, amelyeket egy két éve készített azonos témájú felmérés hozott.

Ami a következő öt évet illeti, a csehek nem számítanak semmiféle rendszerváltozásra. A kommunista vagy másfajta tekintélyelvű rendszer visszatérése ebben az időszakban mindössze 10 százalék szerint lehetséges, azt pedig, hogy a felgyülemlő társadalmi problémák miatt az országban a hadsereg venné át a hatalmat, mindössze a megkérdezettek négy százaléka tartja elképzelhetőnek.

A parlament és a politikai pártok megszüntetését a legközelebbi években csak a megkérdezettek két százaléka minősítette reálisnak, tíz százaléka pedig elképzelhetőnek. Ezzel kapcsolatban érdekes, hogy egy másik kérdésre válaszolva az emberek 29 százaléka egyetértene a parlament és a politikai pártok feloszlatásával, míg 55 százalék ellenezné. Ez utóbbi adat öt százalékkal magasabb, mint 2014-ben.

A CVVM elemzése szerint az autoriter rendszerek bevezetését leginkább a nehéz szociális helyzetben élő, alapfokú műveltséggel rendelkező emberek, nyugdíjasok, illetve a baloldali pártok hívei támogatják.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.