Nagyvilág

Nyulocídium: tízezrével pusztítják a kerekek az osztrák tapsifüleseket

bertha(650x433).jpg (Array)
bertha(650x433).jpg (Array)
Iszonyatos vérfürdőt rendeztek tavaly az osztrák sofőrök: 37 ezer őz és 23 ezer nyúl is meghalt, de az elhullott rókák, nyestek és borzok száma is elkeserítő.

Ez elmúlt évben több mint 22 700 nyúl pusztult el az osztrák utakon, ez 17 százalékkal több, mint 2014-ben – közölte az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ). A hivatalos vadászati statisztikák szerint pontosan 22 741 nyúllal végeztek személyautók vagy kamionok. Az adatok csak a járási vezetőségekhez beérkezett jelentéseken alapulnak.

A mezei nyulak tavasszal, a párzási időszakban különösen aktívak. Egy állat általában 20 négyzetkilométeres területet jár be, életterét átlagosan 60 kilométernyi út szeli át. “Annak kockázata, hogy a kerekek alá kerül, igen nagy és minden újabb úttal nő” – fogalmazott Christian Gratzer, a VCÖ szóvivője.

A gázolás további problémát jelent a nyúlállomány számára, ami szenved a vidék túlzott kihasználásától és az intenzív mezőgazdaságtól is – mondta el Bernhard Kohler, a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa.

A vadállományból leggyakrabban az őzek esnek a közlekedés áldozatává, közülük tavaly 37 412-en pusztultak el emiatt Ausztriában. A nyulak után a fácánok (7034), a rókák (3042), a nyestek (1752) és a borzok (1193) múltak ki legtöbben az forgalmas utakon – sorolja a tragikus statisztikákat az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik