Belgians gather at a makeshift memorial at Place de la Bourse (Beursplein) in Brussels on March 24, 2016 as they hold a minute of silence for the victims of the terror attacks.
A grieving Belgium hunted two fugitive suspects after bombings that struck at the very heart of Europe, as security authorities faced mounting criticism over the country's worst-ever attacks. / AFP / PHILIPPE HUGUEN
Élő Külföld

Van remény a súlyos sérült brüsszeli magyar felépülésére

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

Frissítve: 2016. 03. 24. 21:552016. 03. 24. 06:37

Két napja, hogy robbantások rázták meg Brüsszelt. Két bomba robbant a reptéren, egy a metróban. Az akciót az ISIS vállalta magára, egyelőre három elkövető ismert. Ketten halottak, egyet továbbra is keresnek, egy negyedikről pedig tudnak, de egyelőre nem is azonosították. Íme a legfrissebb információk, amelyeket tegnap óta tudunk:

  • Az elkövetők közül ketten testvérek voltak: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui. Khalid a maelbeeki metróállomásnál robbantotta fel magát, Ibrahim a brüsszeli reptéren. A két belga férfit már keresték a rendőrök, mert erősen kötődtek a novemberi párizsi eseményekhez.
  • Najim Laachraoui a harmadik azonosított elkövető. Ő volt a második, aki a reptéren robbantott. Tegnap elterjedt, hogy a rendőrség elkapta, de ez nem bizonyult igaznak.
  • A rendőrség továbbra is keres egy harmadik embert, aki a reptéren volt a robbantások előtt. Elvileg elmenekült, amikor nem robbant fel a bombája.
  • Törökország azt mondta, 2015-ben elkapták és deportálták Ibrahim el-Bakraouit Hollandiába, majd figyelmeztették Belgiumot, hogy a férfi idegen harcos.
  • 31 ember halt meg a támadásokban, háromszáza megsérültek. 150 embert kezelnek kórházban, 61-et az intenzíven. Négy sérültet egyelőre nem tudtak azonosítani.
  • Három halottat azonosítottak eddig: Adelma Tapia Ruiz, Leopold Hecht és Oliver Delespesse. Az azonosítás nagyon nehéz, a robbanás durva volt, ráadásul sok a külföldi is.
  • Csütörtökön válságtalálkozót tartanak az EU-s igazságügyi miniszterek Brüsszelben.
Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
06:45

Alig két hete szóltak rá a belga határőrökre, hogy ez így nem lesz jó

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 06:45

És az egész határőrséget elkezdték átalakítani, miután kiderült, hogy a határőrök képtelenek ellenőrizni a rizikós országokból érkezett embereket. Még annyira sem, hogy egyáltalán a nevükre rákeressenek a veszélyes arcokat jegyző uniós adatbázisban. A Telegraph szerint az Európai Tanács adott a belgáknak egy szép hosszú listát, hogy miben kellene összeszedniük a határőrségüket.

A legröhejesebb, hogy a brüsszeli Charleroi reptéren (ez az olcsó reptér, messzebb a várostól) újonc határőrök vizsgálták az Algériából, Tunéziából és Törökországból érkezett fapados járatok utasait, ráadásul még a napi eligazításokat sem tartották meg.

07:21

Mit tudunk a Bakraoui testvérekről?

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 07:21

Ibrahim 29 éves volt, Khalid 27. Előbbi a reptéren, utóbbi a metróban robbantott. Mindketten meghaltak. Ibrahimot a rendőrség az ujjlenyomatai alapján azonosította. Később találtak egy laptopot a lakásán, ahol hagyott egy utolsó naplóbejegyzést.

Sietve, nem tudva, mi történik, mindenhol vadásznak ránk, sehol nem vagyunk biztonságban.

Attól félt,

ha ez folytatódik, börtönben végezzük majd.

A két testvér belga állampolgár volt, elég hosszú bűnlajstrommal, bár nem terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt. A rendőrség kereste őket a támadások előtt, mert a novemberi párizsi eseményekhez is közük volt.

Az egyik Bakraoui testvér bérelte azt a dél-nyugat brüsszeli erdős területen található lakást, amelyet nemrég átkutattak a rendőrök. Végül ez vezetett Salah Abdeslam, a párizsi támadók utolsó élő tagjának elfogásához. Az egyik testvér adott lőszert a párizsi támadásokhoz, és nála találkozott két elkövető is.

07:33

Egy második támadót is felvett a metró kamerája

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 07:33

A Le Monde szerint a brüsszeli metró kamerája felvett egy második embert is, aki egy hatalmas csomagot cipelve lépett be a metróba Khalid el-Bakraoui-vel együtt. Bakraoui robbantott a Maelbeek állomásnál. A lap szerint a rendőrség így már két ismeretlen segítőt keres, de egyelőre kezeljük a hírt fenntartásokkal, mert ez az első eset, amikor a második metrós robbantóról hallunk.

07:36

Ezt a képet osztják most hülyére az interneten

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 07:36

Baloldalt egy menekült fiú Idomeniből, kezében a “Bocsánat Brüsszelért” felíratú tábla. Jobbra egy brüsszeli kisfiú, kezében a “Brüsszel üzeni: minden oké, nem a te hibád!” felíratú tábla.

Még akkor is, ha ez így van, nem biztos, hogy jó ötlet a menekültkérdésről és a nemzetközi terrorizmusról kevésbé kiforrott véleménnyel rendelkező páréves gyerekedre ráengedni a világsajtót.

08:06

Belgiumot nagyon le fogják hordani

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 08:06

Csütörtökön (ez ma van) összeülnek az EU igazságügyi miniszterei, hogy megbeszéljék, miért is jutnak be ennyire könnyen a terroristák az Európai Unióba. Szinte biztos, hogy a belgákat nagyon lehordják majd, mert iszonyatosan gyenge reakciókat adtak a terrorfenyegetésre. Már a sokadik forrásból derül ki, hogy nemcsak az elkövetőket keresték, de arról is tudtak, hogy mire készülnek, csak nem sikerült összekötni az akciót az emberekkel.

Manuel Valls francia miniszterelnök azt szeretné, ha lenne egy uniós utaslista, amit a repülőtársaságok átadnak az uniós kormányoknak. Jean-Claude Juncker pedig “biztonsági uniót” szeretne, bármi is legyen az. A lényeg, hogy lassan a schengeni határok létéről megy a vita.

08:35

Bakondi: Még két hétig lehet emelt terrorkészültség

24.hu
24.hu

2016. 03. 24. 08:35

Addig fenntartják Magyarországon a kettes, vagyis magas terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Bakondi György szerint ez a nemzetközi együttműködésben zajló folyamat akár egy-két hétig is eltarthat. Hozzátette, hogy a helyzet tisztázása után lehet dönteni arról, hogy a magyar emberek biztonságát szolgáló intézkedéseket fenn kell tartani, erősíteni kell, vagy a hazai terrorkészültség visszaáll a hármas, közepes fokozatra.

08:39

Hetekig kórházban tarthatják a brüsszeli robbantásban megsérült magyart

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 08:39

A brüsszeli robbantásokban két magyar is megsérült. Egyiküket, N. Péter jogászt többször is meg kellett műteni. A Magyarország uniós képviseletén dolgozó fiatal férfi bordái eltörtek, a lépét el kellett távolítani és a kezei is roncsolódtak, ezért újabb műtét mellett döntöttek a belga orvosok. A Bors szerint a férfit altatásban tartják, várhatóan hetekig kórházban kell maradnia, mellette van a felesége is.

A másik sérült magyar egy nő volt, aki egy helyi cégnél dolgozott. A reptéren sérült meg, neki a medencecsontja tört el.

10:37

Atomerőművet is megtámadtak volna a terroristák

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 24. 10:37

A brüsszeli öngyilkos merénylők egy nukleáris erőművet is megtámadtak volna, kémkedtek az erőmű és az atomprogram igazgatója ellen.

A Daily Mail szerint a robbantókhoz kapcsolódó csoport tagjainak lakásán 12 órás videófelvételeket találtak a hatóságok, a belga atomenergiai program igazgatójának lakását is filmezték.

A házkutatás után a belgiumi és a francia atomlétesítmények őrzését megerősítették.

(Daily Mail)

10:39

Abdeslam futna Párizsba

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 10:39

Azt szeretné, ha minél hamarabb kiadnák Franciaországnak, pedig korábban még ő akadályozta ugyanezt. Az ügyvédje azt mondta, olyan gyorsan szeretne menni, ahogy csak lehet. Ma döntenek arról, még egy hónapig marad-e Belgiumban.

11:13

Nem ma döntenek Abdeslam kiadatásáról

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 03. 24. 11:13

Elhalasztották a meghallgatást április hetedikére. Ezt Abdeslam ügyvédje kérte, aki azt is elmondta, hogy a férfi azt állítja, nem tudott a brüsszeli robbantásokról.

12:56

Megverték Abdeslam ügyvédjét

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 24. 12:56

Megverték a novemberi párizsi merényletek szervezésével megvádolt Salah Abdeslam ügyvédjét, Sven Maryt – közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a belga Le Soir. Az ügyvédet a brüsszeli merényletek után érte támadás.

Sven Mary elmondta: munkatársai biztonsága érdekében be kellett zárnia irodáját. Rendőrségi védelmet nem kért, de közölte: amióta elvállalta Abdeslam ügyét, százával érkeznek hozzá sértő és fenyegető levelek, melyekben egyenlőségjelet tesznek személye és védence közé.

Az ügyvéd a brüsszeli terrortámadásra utalva hozzátette: ha tudta volna, hogy mi minden következik még, nem vállalja el a terrorista védelmét. (MTI)

14:15

Felajánlotta lemondását a belga belügyminiszter

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 14:15

A brüsszeli merényletek miatt felajánlotta lemondását Jan Jambon belga belügyminiszter, amit Charles Michel miniszterelnök nem fogadott el – írta a La Derniére Heure belga napilap csütörtökön. A belügyminiszter azért ajánlotta fel távozását, mert súlyos hibák feltételezhetőek a terroristák ellen folytatott nyomozásban. A felajánlott lemondást a minisztérium megerősítette. Michel nem fogadta el a lemondást, szerinte “össze kell zárni ezekben a nehéz pillanatokban” – idézte a miniszterelnököt a napilap.

Belgium Interior Minister Jan Jambon arrives at the European Commission to take part in a ceremony in memory of the victims of Brussels' terror attacks on March 23, 2016 in Brussels.  / AFP / EMMANUEL DUNAND
Forrás: AFP / EMMANUEL DUNAND

A miniszteri bizottság csütörtökön ült össze, hogy megtárgyalja a Törökországból 2015 nyarán kitiltott Ibrahim el-Bakraoui ügyét, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában közölte: Ibrahimot a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították. Elmondta, hogy Ankara július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga és a holland hatóságoknak, ám azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, és szabadon engedték a férfit.

A kedden Brüsszelben két helyszínen elkövetett robbantásos merényletek elkövetői között volt az el-Bakraoui testvérpár, akik közül az idősebb, a 29 éves Ibrahim a repülőtéren, a fiatalabb, 27 éves Khalid pedig a metróban követett el öngyilkos robbantást. (MTI)

14:40

Szijjártó: indokolt minden biztonsági intézkedés

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 14:40

A brüsszeli támadás nem Belgiumnak, hanem az EU-nak szólt, ezért indokolt az óvatosság, az elővigyázatosság és minden biztonsági intézkedés – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány a magyar emberek biztonságáért felelős, ezért minden, terrorizmussal szembeni intézkedés indokolt, szükséges, és kötelességük megtenni.

Azt is közölte: a belga hatóságok továbbra sem tudnak részletes információt adni az elhunytak személyazonosságáról és állampolgárságáról, így a hivatalos adatok szerint továbbra is két magyar sérültje van a keddi robbantásoknak. (MTI)

14:47

Ízeset migránsozott a nemzeti külügyminiszter

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 14:47

Szijjártó elmondta az előbb említett sajtótájékoztatóján, hogy az egyik sérült, egy nő, aki a reptéren sérült meg, nem ott dolgozott, hanem épp elutazni készült onnan. Egy brüsszeli cég alkalmazottja, egy közeli kórházba került, ahol megműtötték, most megfigyelés alatt tartják. A másik sérült az EU melletti állandó magyar képviselet alkalmazottja, ő a metróállomáson sérült meg. Egy brüsszeli kórházban ápolják, az állapota súlyos, de stabil, remény van a teljes felépülésre, de ez várhatóan hosszú időt vesz igénybe.

Szijjártó közölte: a belga külügyminisztériummal és a belga belügyminisztérium krízisközpontjával a magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll, de ők is a belga nyomózók tájékoztatására várnak.

A történtek remélhetőleg végre kijózanító hatással lesznek “a képmutató európai politikára”, hogy a kontrollálatlan bevándorlási hullám növeli a kontinens terrorfenyegetettségét és rontja a közbiztonságot – tette hozzá. A korábban többször dicsért integrációs eredmények is kérdőjelesek, sok esetben ugyanis kudarcot vallottak azok a folyamatok, amik a korábban bevándoroltak integrációját célozták, és ezt be kell látni – közölte. Hozzátette, nem akarunk párhuzamos társadalmakat Európában, olyan helyeket, ahova a rendőrök sem nagyon akarnak bemenni.

Szijjártó azt mondta, javítani kell az európai szolgálatok közötti információáramlást. Új korszak kezdődött, a terrorfenyegetettség itt él velünk a mindennapokban – vélekedett. Az utazóknak azt a tanácsot adta, hogy a szigorított ellenőrzések miatt a szokottnál hamarabb érjenek ki a repülőterekre és indulás előtt regisztrálják utazásukat a konzuli szolgálat honlapján. (MTI)

15:34

Trumpot égeti az Iszlám Állam

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 15:34

Beleállt az Iszlám Állam az amerikai elnökválasztási kampányba is. Donald Trump egyik beszédét idézték egyik új videójukban, amiben a republikánus elnökjelölt-jelölt azt mondta, “Brüsszel 20 éve a világ nagyszerű városainak egyike volt és biztonságos… most egy horror show az egész”. A videó azzal végződik, hogy virtuálisan odakozmálnak egy Trump-plakátot, majd jön a toborzó rizsa: “Testvérek, lázadjatok fel! Követeljétek a győzelmet!” (Guardian)

16:20

A belga demokráciát nem fogják megtörni

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 16:20

Szigorú szavakat szólt a terroristákhoz Charles Michel belga kormányfő. Pontosabban a Twitterén üzent a világnak pár képpel (amiken ő, Fülöp király és Jean-Claude Juncker EU-elnök koszorúznak) és pár mondattal.

“Az országunkat sokkolták, de mi erősek és magabiztosak vagyunk” – írta Michel, majd hozzátette: “a gyötrelem kiáltásai, a szirénák és az apokaliptikus képek mindörökre eltemetve maradnak bennünk.”

16:37

Mégis volt köze a párizsi támadásokhoz a brüsszeli merénylőnek

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 16:37

Az első kijelentésekkel ellentétben mégis lehetett köze a brüsszeli metrórobbantások elkövetőjének a párizsi merényletekhez is. Közben kiderült, hogy december 11-én európai elfogatóparancsot adtak ki Khalid el-Bakraoui ellen a párizsi merényletek miatt. Ő bérelhetett ugyanis a merénylőknek lakást Charleroi városában, Belgiumban. Korábban a belgák még azt állították, hogy Khalidnak és testvérének, Brahimnak nem volt közük terroristákhoz, csak egyéb bűncselekményeket követtek el. (Politico)

17:23

Hétfőn nyithat a repülőtér

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 17:23

Legkorábban hétfőn nyithatják meg újra a forgalom előtt a Zaventem repülőteret, ahol két nappal ezelőtt merényletet hajtottak végre – közölte csütörtökön a légikikötőt üzemeltető vállalat. Arnaud Feist igazgató az előző napon még arról számolt be, hogy szombatig zárva marad a repülőtér.

A keddi terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más repülőterekre irányították át. (MTI)

18:19

Csomó eltűntet keresnek még

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 18:19

Még mindig sok az eltűnt a merényletsorozat után 48 órával is. A hozzátartozók a Twitteren és a Facebookon próbálnak szeretteik nyomára bukkanni, sorra teszik fel a képeket. (Guardian)

 

19:09

A fegyvergyártók a hibásak a pápa szerint

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 24. 19:09

Háborús tett és pusztítás történt Európa egyik városában, és ahogyan Júdás mögött is mások álltak, akik fizettek azért, hogy Jézust elárulják, emögött a fegyvergyártók és fegyverkereskedők állnak – mondta Ferenc pápa egy Róma közeli menekültközpontban, ahol menekültek lábát mosta meg nagycsütörtökön.

Az utolsó vacsorára emlékező misén a pápa 11 menekültnek és egy táborban dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát. Egyikük, egy pakisztáni fiatalember tavaly szeptemberben érkezett meg Olaszországba a balkáni útvonalon, Magyarország érintésével. Ferenc pápa homíliájában szembeállította a brüsszeli támadásokat és a különböző népek és vallások közötti testvéri együttélést. (MTI)

Kommentek

Szilárd hajtóanyagú rakétakísérletről számolt be Észak-Korea
Brutális módszerrel takarították el a tilosban parkoló autókat - videó