Élő Nagyvilág

Van remény a súlyos sérült brüsszeli magyar felépülésére

Két napja, hogy robbantások rázták meg Brüsszelt. Két bomba robbant a reptéren, egy a metróban. Az akciót az ISIS vállalta magára, egyelőre három elkövető ismert. Ketten halottak, egyet továbbra is keresnek, egy negyedikről pedig tudnak, de egyelőre nem is azonosították. Íme a legfrissebb információk, amelyeket tegnap óta tudunk:

  • Az elkövetők közül ketten testvérek voltak: Khalid és Ibrahim el-Bakraoui. Khalid a maelbeeki metróállomásnál robbantotta fel magát, Ibrahim a brüsszeli reptéren. A két belga férfit már keresték a rendőrök, mert erősen kötődtek a novemberi párizsi eseményekhez.
  • Najim Laachraoui a harmadik azonosított elkövető. Ő volt a második, aki a reptéren robbantott. Tegnap elterjedt, hogy a rendőrség elkapta, de ez nem bizonyult igaznak.
  • A rendőrség továbbra is keres egy harmadik embert, aki a reptéren volt a robbantások előtt. Elvileg elmenekült, amikor nem robbant fel a bombája.
  • Törökország azt mondta, 2015-ben elkapták és deportálták Ibrahim el-Bakraouit Hollandiába, majd figyelmeztették Belgiumot, hogy a férfi idegen harcos.
  • 31 ember halt meg a támadásokban, háromszáza megsérültek. 150 embert kezelnek kórházban, 61-et az intenzíven. Négy sérültet egyelőre nem tudtak azonosítani.
  • Három halottat azonosítottak eddig: Adelma Tapia Ruiz, Leopold Hecht és Oliver Delespesse. Az azonosítás nagyon nehéz, a robbanás durva volt, ráadásul sok a külföldi is.
  • Csütörtökön válságtalálkozót tartanak az EU-s igazságügyi miniszterek Brüsszelben.

Brüsszelt is elérte az izraeli-palesztin viszály

Ellentmondásos videó került ki a Twitterre, ami állítólag a brüsszeli megemlékezésen készült. Sok ország zászlaja került a gyertyák közé, részben azért, mert mintegy negyven nemzet polgárai sérültek vagy haltak meg, részben pedig szolidaritásból. Valaki egy izraeli zászlót is leterített, amire mások egy palesztin zászlót tettek. Egy férfi látszik a videón, aki bemászik az emlékhelyre, és a palesztin zászlót felemeli, majd lefedi vele az izraelit.

Mérsékelték a terrorfenyegetettséget

Egy fokozattal, a maximális négyesről hármasra csökkentették a terrorkészültség szintjét Belgiumban, két nappal a brüsszeli merényletek után – jelentette be csütörtökön a belga belügyi válságközpont. A szervezet nem közölte, ez milyen változásokat fog eredményezni a biztonsági óvintézkedésekben.

Jan Jambon belga belügyminiszter egy esti tévéinterjúban megerősítette a híreket, és elmondta, hogy a döntést a Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) hozta meg. A hármas súlyos szint, és azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye “lehetséges, és valószínű”.

Paul Zan Pigchelt, az OCAM vezetője elmondta, hogy a közvetlen fenyegetés valamelyest mérséklődött a merényletek óta eltelt időben. Az illetékes ugyanakkor kijelentette: “nem múlt el a veszély”. (MTI)

Fülön csíptek egy németországi iszlamistát

Németországban az Iszlám Államban (IÁ) viselt tagság gyanúja miatt letartóztattak egy szír férfit – közölte csütörtökön a német szövetségi legfőbb ügyészség. A sajtó szerint az illető menedékkérő, és egy Berlin melletti befogadóállomáson tartóztatták le. Shaas E. M. egy 19 éves szíriai állampolgár, aki 2013-15 között az IÁ tagjaként tevékenykedett Szíriában. Részt vett fegyveres műveletekben, később pedig élelmiszert szállított támaszpontok között.

Az illető ellen a potsdami ügyészség indított eljárást bűncselekmény közös elkövetésében való megállapodás gyanúja miatt. Kedden vették őrizetbe, szerdán pedig letartóztatták és az eljárást átvette a szövetségi legfőbb ügyészség. Az ügy nem áll összefüggésben a Belgiumban és Franciaországban elkövetett támadásokkal, és nincs arra utaló információ, hogy a letartóztatott konkrét merényletet tervezett vagy készített elő.

A Der Tagesspiegel szerint egy menedékkérőről van szó, aki egy Potsdam környéki szálláson lakott, és úgy került a brandenburgi bűnügyi hivatal Szalafisták nevű terrorellenes nyomozócsoportjának látókörébe, hogy környezetéből bejelentést tettek arról, hogy henceg az IÁ-hoz fűződő kapcsolataival.

A Berlint körülölelő Brandenburg a hatóságok szerint a fekvése révén kiváló terep az iszlamistáknak műveletek előkészítésére, elrejtőzésre vagy arra, hogy tagokat toborozzanak. A hatóságok 200 iszlamista ellen folytatnak eljárást és 80 veszélyesnek ítélt iszlamistát tartanak megfigyelés alatt a lap szerint. Számos eljárás menedékkérőktől származó értesüléseken alapul. A hatóságok valamennyi ilyen információnak utána járnak, de nemcsak a menedékkérőkre összpontosítanak, hanem a Csecsenföldről vagy az Észak-Kaukázusból érkezett iszlamistákra is. (MTI)

Szegeden emlékezett meg Trócsányi

A brüsszeli terrortámadás áldozataira emlékeztek gyertyagyújtással csütörtök este Szegeden, az Alliance Francaise épületénél, a belvárosban. A Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja szervezte megemlékezésen részt vett Trócsányi László igazságügyi miniszter, Paczolay Péter római nagykövet, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke, Solymos László szegedi alpolgármester és a város közgyűlésének több tagja.

Laureline Congnard lektor felidézte, az elmúlt másfél évben harmadik alkalommal gyűltek össze Szegeden az emlékezők, ezúttal Belgiumot érte támadás. A lektor felolvasta Marie-France André, a Belga Királyság budapesti nagykövete levelét. A diplomata úgy fogalmazott, a civilek ellen elkövetett merényletek mindenkit megráztak. Az elmúlt napokban a nagykövetségre küldött levelek, az épületnél elhelyezett virágok, gyertyák, a szolidaritás jelei bizonyítják, Belgium számíthat a magyar nép együttérzésére, támogatására – írta André. (MTI)

Ezzel indokolják a hollandok, miért tettek a török figyelmeztetésre

Ard Van der Steur holland igazságügyi miniszter megerősítette, hogy a törökök tavaly kitoloncolták Hollandiába a robbantások egyik elkövetőjét, hangsúlyozta azonban, hogy Ibrahim el-Bakraoui neve akkor még nem szerepelt sem a holland, sem a nemzetközi körözési listákon.

“Leellenőriztük belga, német és török kollégáinkkal, és nem volt regisztrálva a rendszereinkben” – mondta Van der Steur, miután Törökország arról számolt be, hogy el-Bakraouit a rendfenntartók kétszer is kiutasították az országból. Van der Steur szerint a férfit csak egyszer, 2015. július 14-én toloncolták Hollandiába Törökországból.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán elmondta, hogy Törökország tavaly jelentést küldött az Iszlám Állam külföldi harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de mivel azok nem tudták kimutatni a csoporthoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és szabadon engedték a férfit. Erdogan hozzátette, a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, és a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a kilétéről.

Ibrahim el-Bakraoui volt a brüsszeli repülőtér elleni merényletek egyik elkövetője. Testvére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát. (MTI)

Készült Abdeslam egy brüsszeli merényletre

Brüsszeli merényletekre készült a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam – jelentette csütörtökön a VRT belga közszolgálati tévé. Név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a nyomozók szerint Abdeslam és két társa több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket tervezett, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el.

“A terroristák ugyanazt a forgatókönyvet tervezték, mint Párizsban” – közölte a VRT két nappal a két helyszínen elkövetett brüsszeli robbantásos merényletek után. Abdeslam ügyvédje délután kijelentette, védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban. (MTI)

A fegyvergyártók a hibásak a pápa szerint

Háborús tett és pusztítás történt Európa egyik városában, és ahogyan Júdás mögött is mások álltak, akik fizettek azért, hogy Jézust elárulják, emögött a fegyvergyártók és fegyverkereskedők állnak – mondta Ferenc pápa egy Róma közeli menekültközpontban, ahol menekültek lábát mosta meg nagycsütörtökön.

Az utolsó vacsorára emlékező misén a pápa 11 menekültnek és egy táborban dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát. Egyikük, egy pakisztáni fiatalember tavaly szeptemberben érkezett meg Olaszországba a balkáni útvonalon, Magyarország érintésével. Ferenc pápa homíliájában szembeállította a brüsszeli támadásokat és a különböző népek és vallások közötti testvéri együttélést. (MTI)

Csomó eltűntet keresnek még

Még mindig sok az eltűnt a merényletsorozat után 48 órával is. A hozzátartozók a Twitteren és a Facebookon próbálnak szeretteik nyomára bukkanni, sorra teszik fel a képeket. (Guardian)

 

Hétfőn nyithat a repülőtér

Legkorábban hétfőn nyithatják meg újra a forgalom előtt a Zaventem repülőteret, ahol két nappal ezelőtt merényletet hajtottak végre – közölte csütörtökön a légikikötőt üzemeltető vállalat. Arnaud Feist igazgató az előző napon még arról számolt be, hogy szombatig zárva marad a repülőtér.

A keddi terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más repülőterekre irányították át. (MTI)

Mégis volt köze a párizsi támadásokhoz a brüsszeli merénylőnek

Az első kijelentésekkel ellentétben mégis lehetett köze a brüsszeli metrórobbantások elkövetőjének a párizsi merényletekhez is. Közben kiderült, hogy december 11-én európai elfogatóparancsot adtak ki Khalid el-Bakraoui ellen a párizsi merényletek miatt. Ő bérelhetett ugyanis a merénylőknek lakást Charleroi városában, Belgiumban. Korábban a belgák még azt állították, hogy Khalidnak és testvérének, Brahimnak nem volt közük terroristákhoz, csak egyéb bűncselekményeket követtek el. (Politico)

A belga demokráciát nem fogják megtörni

Szigorú szavakat szólt a terroristákhoz Charles Michel belga kormányfő. Pontosabban a Twitterén üzent a világnak pár képpel (amiken ő, Fülöp király és Jean-Claude Juncker EU-elnök koszorúznak) és pár mondattal.

“Az országunkat sokkolták, de mi erősek és magabiztosak vagyunk” – írta Michel, majd hozzátette: “a gyötrelem kiáltásai, a szirénák és az apokaliptikus képek mindörökre eltemetve maradnak bennünk.”

Trumpot égeti az Iszlám Állam

Beleállt az Iszlám Állam az amerikai elnökválasztási kampányba is. Donald Trump egyik beszédét idézték egyik új videójukban, amiben a republikánus elnökjelölt-jelölt azt mondta, “Brüsszel 20 éve a világ nagyszerű városainak egyike volt és biztonságos… most egy horror show az egész”. A videó azzal végződik, hogy virtuálisan odakozmálnak egy Trump-plakátot, majd jön a toborzó rizsa: “Testvérek, lázadjatok fel! Követeljétek a győzelmet!” (Guardian)

Ízeset migránsozott a nemzeti külügyminiszter

Szijjártó elmondta az előbb említett sajtótájékoztatóján, hogy az egyik sérült, egy nő, aki a reptéren sérült meg, nem ott dolgozott, hanem épp elutazni készült onnan. Egy brüsszeli cég alkalmazottja, egy közeli kórházba került, ahol megműtötték, most megfigyelés alatt tartják. A másik sérült az EU melletti állandó magyar képviselet alkalmazottja, ő a metróállomáson sérült meg. Egy brüsszeli kórházban ápolják, az állapota súlyos, de stabil, remény van a teljes felépülésre, de ez várhatóan hosszú időt vesz igénybe.

Szijjártó közölte: a belga külügyminisztériummal és a belga belügyminisztérium krízisközpontjával a magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll, de ők is a belga nyomózók tájékoztatására várnak.

A történtek remélhetőleg végre kijózanító hatással lesznek “a képmutató európai politikára”, hogy a kontrollálatlan bevándorlási hullám növeli a kontinens terrorfenyegetettségét és rontja a közbiztonságot – tette hozzá. A korábban többször dicsért integrációs eredmények is kérdőjelesek, sok esetben ugyanis kudarcot vallottak azok a folyamatok, amik a korábban bevándoroltak integrációját célozták, és ezt be kell látni – közölte. Hozzátette, nem akarunk párhuzamos társadalmakat Európában, olyan helyeket, ahova a rendőrök sem nagyon akarnak bemenni.

Szijjártó azt mondta, javítani kell az európai szolgálatok közötti információáramlást. Új korszak kezdődött, a terrorfenyegetettség itt él velünk a mindennapokban – vélekedett. Az utazóknak azt a tanácsot adta, hogy a szigorított ellenőrzések miatt a szokottnál hamarabb érjenek ki a repülőterekre és indulás előtt regisztrálják utazásukat a konzuli szolgálat honlapján. (MTI)

Szijjártó: indokolt minden biztonsági intézkedés

A brüsszeli támadás nem Belgiumnak, hanem az EU-nak szólt, ezért indokolt az óvatosság, az elővigyázatosság és minden biztonsági intézkedés – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány a magyar emberek biztonságáért felelős, ezért minden, terrorizmussal szembeni intézkedés indokolt, szükséges, és kötelességük megtenni.

Azt is közölte: a belga hatóságok továbbra sem tudnak részletes információt adni az elhunytak személyazonosságáról és állampolgárságáról, így a hivatalos adatok szerint továbbra is két magyar sérültje van a keddi robbantásoknak. (MTI)

Felajánlotta lemondását a belga belügyminiszter

A brüsszeli merényletek miatt felajánlotta lemondását Jan Jambon belga belügyminiszter, amit Charles Michel miniszterelnök nem fogadott el – írta a La Derniére Heure belga napilap csütörtökön. A belügyminiszter azért ajánlotta fel távozását, mert súlyos hibák feltételezhetőek a terroristák ellen folytatott nyomozásban. A felajánlott lemondást a minisztérium megerősítette. Michel nem fogadta el a lemondást, szerinte “össze kell zárni ezekben a nehéz pillanatokban” – idézte a miniszterelnököt a napilap.

Forrás: AFP / EMMANUEL DUNAND
Forrás: AFP / EMMANUEL DUNAND

A miniszteri bizottság csütörtökön ült össze, hogy megtárgyalja a Törökországból 2015 nyarán kitiltott Ibrahim el-Bakraoui ügyét, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában közölte: Ibrahimot a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították. Elmondta, hogy Ankara július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga és a holland hatóságoknak, ám azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, és szabadon engedték a férfit.

A kedden Brüsszelben két helyszínen elkövetett robbantásos merényletek elkövetői között volt az el-Bakraoui testvérpár, akik közül az idősebb, a 29 éves Ibrahim a repülőtéren, a fiatalabb, 27 éves Khalid pedig a metróban követett el öngyilkos robbantást. (MTI)

Megverték Abdeslam ügyvédjét

Megverték a novemberi párizsi merényletek szervezésével megvádolt Salah Abdeslam ügyvédjét, Sven Maryt – közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a belga Le Soir. Az ügyvédet a brüsszeli merényletek után érte támadás.

Sven Mary elmondta: munkatársai biztonsága érdekében be kellett zárnia irodáját. Rendőrségi védelmet nem kért, de közölte: amióta elvállalta Abdeslam ügyét, százával érkeznek hozzá sértő és fenyegető levelek, melyekben egyenlőségjelet tesznek személye és védence közé.

Az ügyvéd a brüsszeli terrortámadásra utalva hozzátette: ha tudta volna, hogy mi minden következik még, nem vállalja el a terrorista védelmét. (MTI)

Elcsöndesednek a belga tévék

Délután fél háromkor elhallgatnak a tévék, ami része az egyperces néma nemzeti gyásznak az áldozatok emlékére.

Nem ma döntenek Abdeslam kiadatásáról

Elhalasztották a meghallgatást április hetedikére. Ezt Abdeslam ügyvédje kérte, aki azt is elmondta, hogy a férfi azt állítja, nem tudott a brüsszeli robbantásokról.

Abdeslam futna Párizsba

Azt szeretné, ha minél hamarabb kiadnák Franciaországnak, pedig korábban még ő akadályozta ugyanezt. Az ügyvédje azt mondta, olyan gyorsan szeretne menni, ahogy csak lehet. Ma döntenek arról, még egy hónapig marad-e Belgiumban.

Atomerőművet is megtámadtak volna a terroristák

A brüsszeli öngyilkos merénylők egy nukleáris erőművet is megtámadtak volna, kémkedtek az erőmű és az atomprogram igazgatója ellen.

A Daily Mail szerint a robbantókhoz kapcsolódó csoport tagjainak lakásán 12 órás videófelvételeket találtak a hatóságok, a belga atomenergiai program igazgatójának lakását is filmezték.

A házkutatás után a belgiumi és a francia atomlétesítmények őrzését megerősítették.

(Daily Mail)

Hetekig kórházban tarthatják a brüsszeli robbantásban megsérült magyart

A brüsszeli robbantásokban két magyar is megsérült. Egyiküket, N. Péter jogászt többször is meg kellett műteni. A Magyarország uniós képviseletén dolgozó fiatal férfi bordái eltörtek, a lépét el kellett távolítani és a kezei is roncsolódtak, ezért újabb műtét mellett döntöttek a belga orvosok. A Bors szerint a férfit altatásban tartják, várhatóan hetekig kórházban kell maradnia, mellette van a felesége is.

A másik sérült magyar egy nő volt, aki egy helyi cégnél dolgozott. A reptéren sérült meg, neki a medencecsontja tört el.

Olvasói sztorik