Belgian flags reading "Pray for Belgium" are pictured as people gather at a makeshift memorial on the Place de la Bourse (Beursplein) in Brussels on March 23, 2016, a day after a triple bomb attack, which responsibility was claimed by the Islamic State group, left 31 dead and hundreds injured in the Belgian capital. World leaders united in condemning the carnage in Brussels and vowed to combat terrorism, after Islamic State bombers killed 31 people in a strike at the symbolic heart of the EU. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP / KENZO TRIBOUILLARD
Élő Külföld

Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

24.hu
24.hu

Frissítve: 2016. 03. 23. 22:022016. 03. 23. 06:19

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.
  • Kedden reggel terrortámadást hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a metróban.
  • Hivatalosan eddig 31 halálos áldozatról lehet tudni, 25 ember válságos állapotban van.
  • A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegetett.
  • Két magyar is megsérült, egyiküket belső vérzés, másikukat törés miatt műtötték, állapotuk stabil.
  • Magyarországon is fokozott készültség van.
  • Azonosítottak több merénylőt. Egy testvérpár is van köztük.
  • Nekik kulcsszerepük volt a novemberi párizsi terrortámadásban is, ismertek voltak a hatóságok előtt.
Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
06:24

Poggyászokba rejtették a pokolgépeket

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 06:24

A keddi merénylet elkövetői taxival érkeztek a repülőtérre – mondta a légikikötőnek otthont adó Zaventem polgármestere sajtótájékoztatóján. A robbanószerkezetek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak.

Francis Vermeiren elmondta: két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

A két robbantó életét vesztette, a harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség – a fehér ruhás férfi az a lenti képen. (MTI)

06:34

Spontán megemlékezés Brüsszelben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 06:34

Több százan gyújtottak gyertyákat a belga fővárosban a kedd reggeli merényletek áldozatainak emlékére.

A tőzsde előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Az emberek „Brüsszel, szeretlek”, „Ne aggódjatok”, „Együtt a gyűlölet ellen”, „El a kezekkel az országomtól” feliratú táblákat tartottak fel, francia, holland, angol és arab nyelven vegyesen.

A helyszínre érkezett Charles Michel belga kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Egy algériai férfi szomorúnak és sokkolónak nevezte, ami történt. Azt mondta: határozottabban kellene fellépni a radikális imámok ellen, akik azt hangoztatják, hogy ártatlan emberek meggyilkolásával be lehet jutni a paradicsomba. (MTI)

06:35

Összehívják a miniszterek tanácsát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 06:35

Összehívja a miniszterek uniós tanácsát a soros elnökséget betöltő Hollandia. A holland igazságügyi miniszter közölte: Belgium kérésére miniszteri tanácskozást szerveznek a támadás következményeinek megvitatására, előreláthatóan csütörtökön reggel. (MTI)

06:38

Az FBI is beszáll a nyomozásba

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 06:38

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma további merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat. „Terroristacsoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve” – áll a közleményben.

Felszólították az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek éberek, amikor nyilvános helyeken tartózkodnak vagy tömegközlekedési eszközökön utaznak, kerüljék a zsúfolt helyeket, és különösen óvatosak legyenek vallási ünnepek idején, továbbá a nagyszabású fesztiválokon és eseményeken. Hozzátették: a kiadott figyelmeztetés a június 20-ig terjedő időszakra vonatkozik, tekintettel a Franciaországban június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra.

Az FBI és a New York-i rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban, mivel a merényletek sebesültjei között amerikai állampolgárok is vannak. (MTI)

06:42

Egy kétgyermekes anya is meghalt a repülőtéren

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 06:42

Az első áldozat, akit megneveztek, egy 37 éves perui nő. Adelma Tapia Ruiz a repülőtéren várakozott belga férjével és négyéves ikerlányaikkal. A férj és a gyerekek túlélték a merényletet, de az egyik kislányt megsebesítette a törmelék. A nő hat éve élt Brüsszelben. (Guardian / AFP)

 

06:50

Utaskísérő a sárga ruhás, sebesült nő

24.hu
24.hu

2016. 03. 23. 06:50

Emblematikussá vált egy szakadt sárga ruhás, megsebesült nő fényképe, többek közt a Guardian is ezt a képet tette szerdai címlapjára.

Kiderült: a fotón szereplő nő az indiai Jet Airways légitársaság utaskísérője. A társaság közölte: két munkatársuk sérült meg a robbantásokban, őket kórházban ápolják.

Gul Panag indiai színésznő, akinek férje a Jet Airways pilótája, a Twitteren azt írta: szomorú, hogy a média és az internetezők annyira érzéketlenek, hogy közzétették a sérült nő fotóját.

A képet egyébként a grúz közmédia brüsszeli tudósítója készítette.

06:57

Gyanús férfiakat fogtak a német rendőrök még a robbantások előtt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 06:57

A német rendőrség kedd éjjel bejelentette: korábban – hírszerzési értesülések alapján – az osztrák határ közelében feltartóztattak egy belga rendszámú autót, amelyben három koszovói férfi utazott. Őket még a kedd reggeli robbantások előtt őrizetbe vették és vizsgálatot indítottak, hogy részt vettek-e merénylet előkészületében.A német rendőrség szóvivője azt mondta: eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy közük lenne a brüsszeli terrortámadáshoz, de nem zárható ki. (Guardian)

07:01

A belgiumi imámok is felszólaltak a merénylet ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:01

A belgiumi muzulmán közösségek vezetői egyöntetűen elítélték a keddi merényletet. A Belgiumi Imámok Szövetsége bűnös cselekedetnek nevezte a terrortámadást, és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjai felé. Közölték: nem szabad azok csapdájába esni, akik tönkre akarják tenni a toleranciát és együttérzést. (Guardian)

07:11

Akit mindig utolér a terror

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:11

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevű mormon vallási közösség amerikai misszionáriusai is a repülőtéri robbantás súlyos sebesültjei között vannak. Közülük a 19 éves Mason Wellsnek hátborzongató az „előélete” – ez már a sokadik terrortámadás, ahol ott volt.

Három éve a bostoni maratonra kísérte el édesanyját. A sporteseményen a Carnajev-testvérek robbantottak kuktából eszkábált pokolgépet, három ember halálát okozva. A fiú novemberben Párizsban volt, amikor 130 ember halálát okozták a merénylők.

Mason Wells a kezén, lábain és arcán szenvedett égési sérüléseket.

07:17

Megszólalt a taxis, aki a repülőtérre vitte a terroristákat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:17

A VTM televízió elérte azt a brüsszeli taxisofőrt, aki a három gyanúsítottat kivitte a repülőtérre. Ő vezette el a hatóságokat ahhoz a schaerbeeki házhoz, ahol a feltételezett terroristák beszálltak autójába.

A házban a rendőrök robbanószerkezetet, vegyszereket és Iszlám Állam-zászlót találtak.

A három férfi egy nagy autót kért három személynek és öt csomagnak. Amikor a taxi megérkezett, kiderült, hogy túl kicsi ahhoz, hogy az összes csomag beférjen. A férfiak érezhetően bosszúsak voltak emiatt, az egyik csomagot hátra is hagyták. A sofőr megjegyezte: nem engedték neki, hogy segítsen a csomagok bepakolásában.

Egyes jelentések szerint később a rendőrök megtalálták a hátrahagyott csomagot a schaerbeeki házban.

A taxis elmondta: miután kivitte a férfiakat a repülőtérre és hallott a robbantásokról, felmerült benne, hogy kapcsolat lehet a férfiak és a merénylet között, és önként jelentkezett a rendőrségen. (Guardian)

07:24

Belga belügyminiszter: számos házkutatás volt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:24

A belga belügyminiszter a CNN-nek beszélt arról, hogy nagy erőkkel keresik a repülőtéri robbantás egyik gyanúsítottját, akinek képét mi is többször közzétettük. Jan Jambon elmondta: számos házkutatást hajtottak végre kedden, de hozzátette: nagyon veszélyes lenne részleteket közölni, mert azzal támpontot adnának a terroristáknak.

„Bemutattuk a három emberről készült felvételt. Közülük két öngyilkos merénylő meghalt, a harmadik a repülőtéren hagyta a bombát, amely szerencsére nem robbant fel. Ezt az embert keressük” – mondta.

Jambon kijelentette: büszke a rendőrség és a nyomozók profizmusára, de másik oldalról a terroristák is profik, jól képzettek és jól szervezettek. „Ez egy nehéz harc velük szemben, de meggyőződésem, hogy mi fogunk nyerni” – mondta. (Guardian)

07:30

Kimentek játszani, így menekültek meg a gyerekek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:30

Mint arról korábban beszámoltunk, a halálos áldozatok között van egy perui származású kétgyermekes édesanya is. A Guardian azt írja: rokonlátogatásra készültek. Adelma Tapia Ruiz férje és gyermekei úgy menekültek meg, hogy a kislányok kimentek játszani, apjuk pedig utánuk ment. A robbantás után Christopher Delcambe már nem találta meg a feleségét.


Guardian / Facebook
07:31

Zárva marad

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:31

A robbantások egyik helyszíne, a Maelbeek metróállomás környékét zárva tartják a hatóságok. A közlekedésfelügyelet arra kérte a brüsszelieket, hogy ne menjenek arra.

A brüsszeli repülőtér nem nyit ki szerdán, a metró csökkentett szolgáltatást nyújt. Ugyanakkor az iskolák működnek.

07:36

Terrorkészültség Európa-szerte

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:36

Az AFP francia hírügynökség infografikát közölt arról, hogy melyik európai országban milyen szintű készültség van. A térképen hazánk is látható, ahol 2-es szintű a készültség (megjegyzik: a magyar skálán az 1-es számít a legmagasabb szintnek). Belgiumban a négyfokozatú skálán a legmagasabb szint van érvényben.

07:40

Ban Ki Mun reméli, hogy Európa elkötelezett marad a demokrácia iránt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:40

Az ENSZ-főtitkár reméli, hogy a „gyalázatos támadások” felelőseit mielőbb az igazságszolgáltatás elé állítják. Ban Ki Mun nyilatkozatában közölte: biztos abban, hogy Belgium és Európa elkötelezett marad az emberi jogok, a demokrácia és a békés együttélés iránt, ami igazi és tartós válasz arra a gyűlöletre és erőszakra, amelynek áldozatául estek. (Guardian)

07:49

Újabb fotók a gyanúsítottakról

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:49

A belga rendőrség újabb képeket közölt azokról a férfiakról, akiket a repülőtéri merényletek elkövetésével gyanúsítanak. Egyikük, a világos ruhás férfi vélhetően elmenekült a helyszínről, a másik kettő pedig az lehet, akik felrobbantották magukat.

07:59

Fenyegetőzik az Iszlám Állam

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 07:59

Az Iszlám Állam újabb közleményt adott ki, melyben megerősítették, hogy vállalják a felelősséget a brüsszeli terrortámadásért. Emellett azt ígérték, „sötét napok várnak” azokra az országokra, amelyek „felesküdtek az Iszlám Állam ellen”, és azzal fenyegetnek, hogy „ami ezután jön, az rosszabb és keserűbb lesz”. (Guardian)

08:04

Testvérek a reptéri robbantók

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 23. 08:04

A belga közmédia szerint a brüsszeli repülőtéren robbantó két öngyilkos merénylő ismert volt a hatóságok előtt, testvérekről van szó. A rendőrök el-Bakraui néven ismerik a fivéreket. (BBC / MTI)

Két évig volt egyiptomi börtönben, mert tiltakozott a kínzás ellen
Trump és Clinton nyerték a vadnyugati választás első harmadát