Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

  • Két robbanás történt a Zaventem nemzetközi repülőtéren, kettő a brüsszeli metróban.
  • Összehangolt támadássorozat rázta meg a belga fővárost.
  • Két magyar is megsérült, egyikük kórházban.
  • Hivatalosan is terrortámadás történt.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok is reagáltak

Ted Cruz Facebook-oldalán részvétet nyilvánított a brüsszelieknek. A szenátor szerint a radikális iszlám háborúban áll azokkal, akik nem fogadják el szélsőséges nézeteiket. Azt mondta: ha novemberben őt választják elnöknek, legyőzi a radikális iszlámot.

John Kasich ohiói kormányzó közölte: mint minden amerikai, ő is émelyeg a vérontástól. Leszögezte: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek újból el kell kötelezniük magukat a terrortámadások célpontjává vált demokratikus értékek mellett.

Donald Trump üzletember Twitter-bejegyzésében azt kérdezte: „emlékeznek, milyen szép és biztonságos volt Brüsszel?” Hozzátette: többé már nem az, de az Egyesült Államoknak „ébernek és dörzsöltnek” kell lennie.

Ferenc pápa részvétet nyilvánított

Ferenc pápa részvétüzenetet küldött Malines-Brüsszel érsekének, amelyben elítélte az „oly sok szenvedést okozó vad erőszakot”. Az egyházfő imával emlékezett a támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki az elhunytak csládtagjainak.

„Ne pánikoljanak a szülők”

A flamand oktatási miniszter a VTM-nek azt mondta: érthető a szülők aggodalma, de maradjanak ott, ahol vannak, a gyermekeik biztonságban vannak az iskolákban. Nincs ok pánikolni, a szokott időben menjenek gyermekeikért – kérte Hilde Crevits.

A miniszter azt is elmondta: az iskolán kívüli szakköröket, osztálykirándulásokat lemondták, és kiemelt biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Brüsszel és Flandria iskoláiban.

„Az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat”

A Magyar Iszlám Közösség után a Magyarországi Muszlimok Egyháza is mélységesen elítélte a Brüsszelben elkövetett robbantásokat. A támadássorozat olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz – írják.

Az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető

– közölték.

Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A muszlim az, akinek a beszédétől (nyelvétől) és a tetteitől (kezétől) biztonságban vannak az emberek. És az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat és vagyonukat.” (an-Naszái)

A Magyarországi Muszlimok Egyháza részvétét fejezi az áldozatok hozzátartozóinak és Belgium kormányának és lakosságának.

A taxisok is segítik a brüsszelieket

A belga taxisofőrök szövetsége arra kérte tagjait, hogy ingyen fuvarokkal segítsék azokat, akik Brüsszel különböző pontjain rekedtek a terrortámadás után. „Segítsetek az emberek biztonságos kimenekítésében” – írta a szervezet a Twitteren.

Még nem tudják az áldozatok végleges számát

Sajtótájékoztatót tartott a brüsszeli polgármester. Yvan Mayeur azt mondta: a metróban történt robbantás nyomán 106 sérültről tudnak, és legalább húsz halott van. Ugyanakkor „még túl korai megmondani, mekkora az áldozatok végleges száma” – tette hozzá.

Egyetértenek a terrorkészültséggel

Az MSZP és a Jobbik is egyetért azzal, hogy a brüsszeli robbantások nyomán átmenetileg emelték a terrorkészültség szintjét Magyarországon. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista elnöke, Harangozó Tamás a testület zárt ülése után hangsúlyozta: a kettes terrorkészültségi fokozat néhány napig lehet érvényben. „Ezt addig és olyan mértékben lehet fenntartani, amíg valóban indokolt” – szögezte le.

Szerdán nem mennek be az EP dolgozói

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a belga kormányt. Közölte: törölte valamennyi keddi és szerdai programját, az EP dolgozói szerdán távmunkában végzik feladataikat. Az uniós parlamentben és a hozzá tartozó intézményekben fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.

A legfontosabb dolgok, amiket a brüsszeli robbantásokról biztosan tudunk

  • Kedd reggel két bomba robbant Brüsszel repülőterén, majd nem sokkal ezután két másik a brüsszeli metróban.
  • Szinte biztos, hogy ennél is több bombát akartak robbantani.
  • A rendőrség legalább három irányított robbantást végzett a városban,
  • és a reptéren is találtak egy fel nem robbant mellényt, amit egy öngyilkos merénylő hagyhatott maga után.
  • A többi bombát is öngyilkos merénylők robbanthatták. A reptérit biztosan, a metróban valószínűleg.
  • 34 ember halt meg a robbanásokban, és több mint száz sérült. 20 ember halt meg a metróban, 14 a repülőtéren.
  • A halottak száma még ennél is több lehet, reggel óta folyamatosan nő.
  • Két magyar is volt a sérültek között, Kósa Lajos szerint kormányalkalmazottak.
  • A robbantásokat még senki nem vállalta magára.
  • Belgium határait teljesen lezárták.
  • A brüsszeli reptér is zárva van, nem fogadnak,  nem küldenek gépeket.
  • Belgiumban 4-es szinten van a terrorkészültség.
  • Magyarországon Pintér Sándor ideiglenesen a kettes szintre emelte a terrorkészültséget.
  • Brüsszel megbénult, a tömegközlekedés leállt, a mobilhálózat túlterhelt.
  • Brüsszel belvárosában két férfit tartóztattak le a rendőrök az üggyel kapcsolatban.
  • A belga királyi családot evakuálták.
  • Szerdán összeül a magyar nemzetbiztonsági bizottság, a TEK teljes készültségben van.

A középső kocsiban robbantottak

A brüsszeli metrót üzemeltető STIB további részleteket közölt a Maelbeek állomásnál történt robbantásról. Egy háromkocsis szerelvény hagyta el épp az állomást a nem messze lévő Arts-Loi megálló irányába, amikor a detonáció történt.

A jelek szerint a középső szerelvényben robbant a bomba, amely még nem hagyta el a peront. A vonatvezető azonnal megállította a szerelvényt, és kimenekítette az első és utolsó kocsik utasait.

A rendőrök se tudtak többet, mint akiket kimenekítettek a metróból

Thomas Bignal, aki azok között volt, akiket a robbanás után a metróalagúton keresztül menekítettek ki egy szerelvényről, a Guardiannek elmondta: amikor megállt a szerelvény, az emberek többségében higgadtak maradtak, de néhányan nagyon megijedtek, családtagjaikat, barátaikat hívogatták. Egy-két perccel később az alagutat füst és szúrós szag árasztotta el, nagyon meleg lett, nehéz volt lélegezni.

„Ezután kijött a metróvezető és azt mondta az embereknek, várjanak, robbantás történt, a vonatot hátul lehet elhagyni. Talán tizenöt percbe is telt, mire mindenki kiszállt. Ezután a síneken visszasétáltunk Arts Loi állomásra, ahol egy mankós embernek két rendőr segített fellépni. A vonatvezető kiválóan cselekedett” – közölte Bignal.

A Brüsszelben élő brit férfi hozzátette: „fent, az utcán senki nem segített, mindenki mehetett, amerre látott. A rendőrök lezárták az utakat, de azt mondták, ők se tudnak többet, mint mi. Ez elég szürreális volt.”

Szívszorító reakciók a belga terrorra

@laloumixer által közzétett fénykép,

34 halott a brüsszeli merényletekben

34-re nőtt a hivatalosan megerősített halálesetek száma a brüsszeli merényletekben. Maggie de Block egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 14-en haltak meg, és 81-en sebesültek meg a repülőtéren. A brüsszeli metrót üzemeltető STIB-MIVB és a mentőszolgálatok tájékoztatása szerint 20-an haltak meg a maelbeek-i metrórobbantásban. 55-en megsebesültek, tíz ember állapota súlyos.

14:10

A brüsszeli repülőtéren egy robbanómellényt találtak, amit nem hoztak működésbe – közölte a VTM. Ez egy harmadik terroristáé lehetett.

A mellényt tűzszerészek semmisítették meg.

Tűzszerészek robbantottak Brüsszelben

A Vrije Egyetem a Twitteren írja: az újabb robbanás, amit hallani lehetett, irányított detonáció volt, amit tűzszerészek hajtottak végre.

A repülőtér összes dolgozóját hazaküldték

A Focus helyszínen lévő tudósítója beszélt a reptér egyik, az alsó biztonsági ellenőrzési pontnál dolgozó munkatársával: a férfi két munkatársát nem éri el a robbanás óta. A repülőtér minden alkalmazottját hazaküldték.

Kósa: magyar kormányalkalmazottak a sérültek

Kósa Lajos kedden a bizottság zárt ülése után újságíróknak azt mondta: az ülésén szó esett a brüsszeli robbantásokról, amelyeknek két magyar sérültje is van. Ők magyar kormányalkalmazottak, akik Brüsszelben dolgoznak – tájékoztatott.

Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy a terrorkészültséget átmenetileg kettes fokozatra emeli, amíg nem derülnek ki további adatok a brüsszeli terrortámadásról – ismertette.

Az intézkedés a metró és a nemzetközi repülőterek védelmét erősíti meg, ami érinti a ferihegyi, a debreceni és a sármelléki repteret – tette hozzá Kósa Lajos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti mellett a debreceni reptérnek van jelentős, havi 20-30 ezer fős nemzetközi forgalma.

Kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarországon tömegrendezvények korlátozására nem kell készülni, arról pedig csak néhány nap elteltével lehet nyilatkozni, hogy a brüsszeli merényleteknek van-e olyan “leágazása”, amely más európai nagyvárosok elleni támadást valószínűsíthet.

“Kiderült az, most már napnál világosabban (…) , hogy az a folyamat, hogy illegális bevándorlók, ellenőrizetlenül, regisztrálatlanul, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére a világ száz egynéhány országából, az fokozza a terrorveszélyt – ami most már meg is valósult többedik esetben -, rontja az európai emberek biztonságát, az európai életminőséget, veszélyezteti azt a mindennapi átlag életet, amelyet az európai polgárok szeretnének élni” – összegzett a politikus.

Kósa Lajos elmondta azt is, hogy az ülésen a belügyminiszter beszámolt az egész országra kihirdetett bevándorlás okozta válsághelyzet indokairól is, és az ülésen meghallgatott nemzetbiztonsági és hírszerzési adatok alapján világos, hogy nem fog csökkenni a déli határainkra nehezedő nyomás, illetve a határsértők aktivitása.

Hozzátette: a szomszédos országok szerveivel történt konzultációk és hírszerzési adatok szerint azt sem lehet kizárni, hogy megindul egy romániai útvonal is. Ismertetése szerint a válsághelyzettel kapcsolatban a bizottság tárgyal több közbeszerzés alóli felmentést, ami ahhoz szükséges, hogy ha kell, 2 héten belül a román- magyar határszakasznál biztonsági határzárat valósítsanak meg.

Kósa Lajos az ülésen elhangzottakról beszámolva elmondta azt is: idén ötezer megkeresés érkezett európai uniós országokból, hogy Magyarországra szeretnének telepíteni bevándorlókat, arra hivatkozva, hogy van magyar regisztrációjuk. Ugyanakkor továbbra is az az álláspont, hogy őket tovább kell küldeni Görögországba, hiszen nem Magyarország területén léptek be az Európai Unióba, jelentette ki

Trump természetesen hülyeségeket mondott a brüsszeli robbantások után

Mint egy falat kenyér, úgy kellett Európának a republikánusok elnökjelölti versenyét vezető aranyszínű, szottyadt mazsola megszólalása. Trump elmondta, hogy Brüsszel valaha szép hely volt, de mostanra katasztrófaváros lett, ami gyakorlatilag egy katonai bázis.

Szerinte ezek a változások mutatják, miért nem kellene az USA-nak beengednie a bevándorlókat. Trump ismét elismételte, hogy lezárná a határokat, amíg ki nem találják, mi is történik pontosan. Mondjuk nagyjából ezt a megoldást adom én is minden problémára: halogatok.

Trump elmondta, kiket nem engedne át a határon: a szíreket és azokat, akiknek nincs tökéletes dokumentációja. Mondjuk ez abból az országból vicces, ahol még a személyi igazolványok száma is elenyésző. A muszlimok beutazásának tilalmáról most nem beszélt, de azt elmondta, hogy minden muszlim hibás a terrortámadásokért, ha nem jelenti fel a gyanúsan viselkedő szomszédját.

És a legjobb: Trumpot megkérdezték arról is, mit kéne tenni a Salah Adbeslamhoz hasonló emberekkel.

Ha kiterjesztenénk a törvényeket, még a waterboardingnál is durvább dolgokat csinálnék velük. Meg kell szerezni az információt az emberektől.

Ez különösen vicces úgy, hogy a waterboarding bizonyítottan soha nem segített semmilyen terrorizmussal kapcsolatos nyomozásban, az elmúlt tíz évben nem érkezett belőle használható nemzetbiztonsági infirmáció.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik