Police officers block the access to Maalbeek metro station in Brussels on March 22, 2016 after a series of apparently coordinated explosions ripped through Brussels airport and a metro train, killing at least 14 people in the airport and 20 people in the metro in the latest attacks to target Europe.
Security was tightened across the jittery continent and transport links paralysed after the bombings that Belgian Prime Minister Charles Michel branded "blind, violent and cowardly". / AFP / PHILIPPE HUGUEN
Külföld

Pánik az EP-ben, kígyózó sorok a határon – megszólalt egy brüsszeli magyar

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 22. 15:58

Az Európai Parlamentben dolgozó forrásunk szerint pánik volt odabent is a merényletek hírére, a város lebénult, mindenki menekülne, de sokan nyugodtan élik tovább az életüket.
Korábban a témában:

Megszólalt a brüsszeli terrortámadásokról az egyik kint élő, az Európai Parlamentben dolgozó magyar nő a 24.hu-nak. Pánikról, megbénult fővárosról, tanácstalanságról írt.

Nem vagyok közvetlenül érintett a történtekben, habár az EP-ben dolgozom, kb. 200 méterre a Maelbeek metróállomástól.

Ő és kollégái az irodából figyelték a híreket és “egyre nagyobb pánikhangulat uralkodott el mindenkin.

Nem tudtuk, mi fog következni, ugyanis az EU-s intézmények elég könnyű célpontnak bizonyulhatnak az alattuk futó metró- és vasútvonalak miatt.

Elmondása szerint a hírek miatt “mindenki tanácstalanul szaladgált”, de akadtak, akiket nem zavartak a történtek és tovább dolgoztak. “Mi elindultunk kifelé kocsival, óriási dugók voltak mindenfelé” – írta az EP-ben dolgozó magyar. Természetesen ők is érzékelték, hogy nincs tömegközlekedés, a belépést pedig megtiltották a parlamentbe.

Úgy tudom, a Magyar Állandó Képviseleten és Bizottságban bent kell maradni, és nem tudják, mikor mehetnek haza. A belga telefonvonalak nem működnek, valószínűleg túlterheltség miatt.

Martin Schulz, az EP elnöke azt kéri, hogy szerdán és további tájékoztatásig mindenki otthonról dolgozzon. Forrásunk szerint nincs értelme elindulni külföldre, “mert a határokon kígyózó sorok vannak.” Márpedig mindenki menne haza, a repjegyek árai a csillagos egekbe szöktek. Ezután jön a furcsaság a káosz közepette:

Mindenki a hazajutásán aggódik, mert a fapados reptér nem bír el ekkora utasforgalmat. Egyébként az utcákon minden a megszokott rendben, emberek sétálnak és bicikliznek.

Kommentek

Brüsszel, 2016. március 22.
Utasok távoznak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülõtérrõl, miután kettõs robbantás történt 2016. március 22-én. Maggie De Block belga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint tizenegyen életüket vesztették és 81-en megsebesültek a reptéri öngyilkos merényletben, valamint tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál történt robbantásnak. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)Bőröndbe rejtették a pokolgépet
Felgyújtotta magát egy menekült Idomeninél