Nagyvilág

Meghalt Toronto hírhedt expolgármestere

Rob-Ford(2)(960x640).jpg (rob ford, toronto, )
Rob-Ford(2)(960x640).jpg (rob ford, toronto, )
Drogos botrány és beszólások tarkították Rob Ford karrierjét, akit a rák ritka agresszív fajtája támadott meg és győzött le.

Botrányok övezték Rob Ford polgármesterségét a kanadai metropoliszban, Torontóban, de ennek végleg vége, a korábbi városvezető 46 éves korában elhunyt – írja a Toronto Star. A férfi szervezetét egy ritka és rendkívül agresszív ráktípus támadta meg 2014 közepén. Két gyerek és egy feleség maradt a férfi után.

A család nem adott ki bővebb közleményt a halálesetről. Fordot egyébként tavaly májusban megműtötték pleomorfikus liposzarkómája miatt, ez volt az utolsó esélye a túlélésre. A műtétet eleinte sikeresnek ítélték meg, de végül két új tumor keletkezett Ford testében és újra kemoterápiára kellett járnia. Egy személyre szabott terápiát akartak ezután találni neki: tumorja egy részét kísérleti egerekbe ültették, és ezeken kísérleteztek szerekkel. Az eljárás azonban négy hónapot vett volna igénybe, Ford ezt már nem érhette meg.

Botrányos karrier

Ford megítélése vegyes volt politikai pályafutása alatt. A módos családból érkező férfi többször több csoportnak beszólt, de népszerű populista szövegei segítettek neki, hogy 2010-ben a polgármesteri székig repüljön. Igyekezett spórolni a városnak, elődje csomó nagyszabású tervét elkaszálta, de voltak balhéi is, pl. amikor rendőröket küldött egy háza előtt parádézó komikusra.

2013-ban robbant a legnagyobb botránya, amikor kiderült, hogy cracket szívott fel egy bulin, ezt egy felvétel is bizonyította. Ford hónapokig tagadott annak ellenére, hogy a világsajtó is követte a fejleményeket. Amikor végül elismerte a drogozást, a városi tanács minden címétől megfosztotta. Rehabra vonult, majd felszívta magát, lezárta a múltat és nekifeszült a 2014-es választási kampánynak, bár ekkor már megvolt a daganatos diagnózis. A kampányban ezt mondta:

“Az emberek tudják, hogy egy csomó pénzt megspóroltam nekik, és az emberek tudni fogják, hogy akadt pár személyes harcom. Szóval emlékezhettek arra, amire akartok, de erre ők biztos emlékezni fognak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik