Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: szögekkel teli pokolgépeket találtak

  • Kedden reggel robbanások rázták meg a brüsszeli repülőteret és a metrót.
  • Az összehangolt terrortámadásoknak hivatalosan eddig 31 halálos áldozata van.
  • Két magyar kormányalkalmazott is megsérült, őket meg kellett műteni.
  • A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Csavar fúródott az egyik sérült mellkasába

A Neder-over-Heembeek-i katonai kórház közreadott egy röntgenképet a brüsszeli robbantásos merénylet egyik sérültjéről. Ezen világosan látható, hogy a sérültnek egy csavar fúródott a mellkasába.

brüsszeli merénylet sérültje

A kórház nem adott tájékoztatást sem a sérült személyazonosságáról, sem állapotáról.

Cser Ágnesbe botlott a Washington Post egy krízisközpontban

A brüsszeli repülőtér közelében, egy sportlétesítményben kialakított krízisközpontban botlott bele a Washington Post riportere Cser Ágnesbe. A magyar jogász-közgazdász, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja az amerikai lapnak kifejtette: „büszkék vagyunk az Európai Uniónkra, büszkék vagyunk a rendkívül színes európai kultúránkra. Nem fogadhatjuk el, hogy így támadjanak gyermekekre, ártatlan emberekre és az életmódunkra” – mondta az egykori OEP-főigazgató.

Fülöp király: továbbra is bíznunk kell magunkban

Fülöp belga király rövid nyilatkozatot intézett népéhez. Azt mondta: az ország mély gyászban van, és március 22-e nem lesz többé ugyanolyan, mint volt.

Fenyegetéssel találtuk szembe magunkat, de folytatjuk a dolgunkat közösen, higgadtan, magabiztosan és méltósággal. Továbbra is bíznunk kell magunkban, ebben rejlik az erőnk

– mondta.

Europress
Europress

Köszönetét és támogatását fejezte ki a mentésben résztvevők számára. „Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített” – közölte.

Brüsszeli főügyész: még túl korai a merényletet kapcsolatba hozni Párizzsal

A belga szövetségi főügyész keddi sajtótájékoztatóján előbb összefoglalta a történteket: két terrortámadás történt Zaventemben és egy Maelbeekben, amelyben sokan meghaltak és megsebesültek. A többször bemutatott fényképről elmondta: az azon szereplő emberek közül ketten nagy valószínűséggel öngyilkos merényletet hajtottak végre, a harmadik embert nagy erőkkel keresik a hatóságok.

Frederic Van Leeuw elmondta: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, de még túl korai a brüsszeli merényletet közvetlen kapcsolatba hozni a novemberi párizsi terrorcselekményekkel.

Kitért arra, hogy számos rajtaütést hajtanak végre a hatóságok országszerte, tanúkat hallgatnak ki, és még több tanút keresnek.

A repülőtéren a merénylet után is több robbanás volt hallgató, de ezek a biztonsági erők által végrehajtott irányított robbantások. Még elképzelhető, hogy lesznek ilyenek, ha gyanús csomagokra bukkannak.

Van Leeuw azt mondta, ezen felül nem tud további tájékoztatást adni, a jelenleg is zajló nyomozás érdekében.

Könnyezett a belga kormányfő

Sajtótájékoztatót tartott a belga kormányfő, Charles Michel flamandul és franciául is felszólalt.

Azt mondta: azt akarják, hogy az ország élete mielőbb visszatérjen a rendes kerékvágásba. A szabadságot szíven szúrták, ahogy tették azt nemrég Párizsban, valamint a közelmúltban Londonban és Madridban – fejtette ki.

„Ez egy közös harc, ez egy határok nélküli harc” – mondta Michel, hozzátéve, hogy hazája elszánt, hogy szembeszálljon a támadással. „Eltökéltek vagyunk, hogy megvédjük a szabadságunk” – mondta a miniszterelnök könnyes szemmel.

Europress
Europress

Foglyul ejtett autók

A brüsszeli repülőtér parkolóházában hagyott járműveket nem lehet elhozni, amíg a hatóságok zár alatt tartják a helyszínt – közölte az Interparking.

Ők lehetnek az öngyilkos merénylők

Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy a belga rendőrség a lakosság segítségét kérte a képen fehér ruhában látó férfi beazonosításához, aki elmenekülhetett a helyszínről. A VTM szerint a képen rajta van a két öngyilkos merénylő is. A fekete ruhában látható férfiak kalasnyikovval voltak felfegyverezve.

belga körözés

Terrorelhárító művelet zajlik Brüsszelben

Sajtójelentések szerint a terrorelhárítás és különleges erők hajtanak végre rajtaütéseket Brüsszel Schaerbeek nevű külvárosában. Kate Kenward a Twitteren arról számolt be, hogy az ott élőket buszokon vitték el a hatóságok, és több autóval lövészek érkeztek.

Törölték a szerdai brüsszeli járatokat

A keddi robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines – közölte a Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.

Hardy Mihály elmondta: a belga légitársaság három gépet indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, valamint 17.40-kor, de ezek közül egyik sem száll fel.

A Lufthansa korábban közölte: akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.

A Budapest Airport azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

Renzi: a gyilkosok itt nőttek fel

Az olasz miniszterelnök egységes európai egyezményt sürgetett a biztonság érdekében. Matteo Renzi szerint a terrorizmus fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek, vagyis az európai városok peremein nőttek fel, és itt bújnak meg. „Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi struktúrát kell létrehozni” – mondta.

Hazaküldték két atomerőmű dolgozóit

A Doel és Tihange települések mellett található atomerőművekből hazaküldték azokat a dolgozókat, akik nem nélkülözhetetlenek a létesítmények működtetésében. Az üzemeltető cég közölte: az erőművek zavartalanul folytatják szolgáltatásukat.

Europress
Europress

A közeljövőben csökkentett, a hétvégi műszakok szintjének megfelelő létszámmal működtetik a létesítményeket, hogy meegakadályozzák illetéktelen személyek esetleges bejutását a létesítményekbe.

Az Egyesült Államokban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket

New Yorkban megnövelték a rendőrök létszámát az utcákon, köztük a Times Square környékén, a metróállomásokon és a Manhattanből kivezető alagutaknál is. A Világkereskedelmi Központnál terrorellenes egységek vannak. A városban és környékén, valamint New Jerseyben megerősítették a repülőterek védelmét, a vasútállomásoknál szintén megerősített biztonsági intézkedések vannak érvényben.

Washingtonban a rendőrök mellett titkos ügynököket vezényeltek az utcákra. A helyi lakosságot arra kérték, ha gyanúsat érzékelnek vagy gyanúsan viselkedő személyt látnak, azonnal jelentsék a rendőröknek. Hasonló intézkedéseket vezettek be Los Angelesben is.

A New York-i rendőrség szóvivője közölte: szorosan együttműködnek brüsszeli kollégáikkal, folyamatos a kapcsolat.

Netanjahu: brüsszeli és jeruzsálemi merényletek egy tőről fakadnak

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a párizsi, az isztambuli, a san bernadinói és a keddi brüsszeli merényletek, valamint az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások ugyanannak a terrornak a részei, „amely mindannyiunk elpusztítását célozza, s ami ellen közösen kell küzdenünk”.

A kormányfő szerint a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmei, „a legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk, de ez nem fog megtörténni”. Azt mondta: a terrorizmus elleni harchoz politikai egységre és erkölcsi tisztaságra van szükség.

Ajman Ode, a közös arab lista izraeli parlamenti frakciójának vezetője az Iszlám Állam elutasítására szólított fel. „Az arab világnak ki kell vetnie magából és le kell győznie az Iszlám Államot, hogy a béke és a demokrácia győzelemére vezesse a térség népeit” – írta Twitter-üzenetében az izraeli arab politikus.

Kormányzati delegáció utazott Budapestről Brüsszelbe reggel

Az egyik magyar sérült az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, a másik, aki a repülőtéren volt, egy helyi cég alkalmazottja – mondta Szijjártó Péter. Korábban írtuk: a külügyminiszter arról számolt be, hogy a két magyar sérültet megoperálták, egyiküket belső vérzéssel, a másikat csonttöréssel.

A tárcavezető közölte: a reggeli órákban Brüsszelbe érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították. Az utasok közül 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként, munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba.

A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart. Szijjártó azt mondta: már eddig is sokan keresték fel őket, de kérte, jelentkezzen a képviseleten, akinek információra vagy segítségre van szüksége.

Két embert keresnek

A VRT rádió munkatársa közölte: a rendőrség két gyanúsítottat keres. Az egyikről már fényképet is közzétettek, mutatjuk alább még egyszer, a fehér ruhás férfiról van szó. A másik gyanúsított a maelbeek-i metrórobbantás helyszínéről menekült el – írta Philip Heymans.

belga körözés

Merkel: Németország minden segítséget megad

Németország minden lehetséges támogatást megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez – mondta Angela Merkel.

A német kancellár részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek. Charles Michel belga miniszterelnököt biztosította Németország szolidaritásáról és támogatásáról. Hozzátette: a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások lehetséges következményeit.

A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét – mondta Merkel.

Megállítottak egy Brüsszelből érkező vonatot Hollandiában

Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a hollandiai Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt. A szerelvényt a repülőtér előtt egy megállóval, biztonsági okokból tartóztatta fel a holland rendőrség. Az utasokat és azok csomagjait is átvizsgálják.

Az állomást teljesen kiürítették, és lezárták a környékét, amíg a vizsgálat be nem fejeződik. További felvilágosítást nem adtak a hatóságok, arról sem tettek említést, hogy előállítottak-e valakit.

Iraki hírszerzés: még lehetnek robbantások

Az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője az AP hírügynökségnek azt mondta: az Iszlám Állam az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, melyek célpontjai repülőterek és vasútállomások. A meg nem nevezett informátor azt mondta: erről az európai országokat is tájékoztatták, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben is támadást követnének el. A tisztségviselő szerint a terroristák Salah Abdeslam őrizetbe vétele miatt szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.

Az iraki titkosszolgálat egy másik tisztségviselője megerősítette, hogy az Iszlám Állam állt a művelet mögött, amelyet két hónappal korábban Rakkában dolgoztak ki. Információi szerint még további három öngyilkos merénylő követhet el robbantást.

Olvasói sztorik