Brüsszel, 2016. március 22.
Két reptéri alkalmazott a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Élő Külföld

Brüsszeli robbantás: szögekkel teli pokolgépeket találtak

24.hu
24.hu

Frissítve: 2016. 03. 22. 22:012016. 03. 22. 17:32

 • Kedden reggel robbanások rázták meg a brüsszeli repülőteret és a metrót.
 • Az összehangolt terrortámadásoknak hivatalosan eddig 31 halálos áldozata van.
 • Két magyar kormányalkalmazott is megsérült, őket meg kellett műteni.
 • A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.
Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
17:40

A legfontosabb tudnivalók

24.hu
24.hu

2016. 03. 22. 17:40

 • Kedd reggel két bomba robbant Brüsszel repülőterén, majd nem sokkal ezután két másik a brüsszeli metróban.
 • Szinte biztos, hogy ennél is több bombát akartak robbantani.
 • A rendőrség legalább három irányított robbantást végzett a városban,
 • és a reptéren is találtak egy fel nem robbant mellényt, amit egy öngyilkos merénylő hagyhatott maga után.
 • 34 ember halt meg a robbanásokban, és több mint száz sérült. 20 ember halt meg a metróban, 14 a repülőtéren.
 • A halottak száma még ennél is több lehet, reggel óta folyamatosan nő.
Generated by IJG JPEG Library
Europress
 • Két magyar is volt a sérültek között, Kósa Lajos szerint kormányalkalmazottak.
 • Belgium határait teljesen lezárták.
 • A brüsszeli reptér is zárva van, nem fogadnak,  nem küldenek gépeket.
 • Belgiumban 4-es szinten van a terrorkészültség.
 • Magyarországon Pintér Sándor ideiglenesen a kettes szintre emelte a terrorkészültséget.
 • Brüsszel megbénult, a tömegközlekedés leállt, a mobilhálózat túlterhelt.
 • Brüsszel belvárosában két férfit tartóztattak le a rendőrök az üggyel kapcsolatban.
 • A belga királyi családot evakuálták.
 • Szerdán összeül a magyar nemzetbiztonsági bizottság, a TEK teljes készültségben van.
 • A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.
17:45

Megműtötték a két magyar sérültet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 17:45

Szijjártó Péter külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

Egyikük a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt. Őt a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni. A másik sérült a repülőtéren volt, ő csonttörést szenvedett. Őt is megoperálták.

17:49

Bosszúval indokolta a merényletet az Iszlám Állam

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 17:49

Az Iszlám Állam közleményében azzal indokolta a keddi terrortámadást, hogy Belgium a dzsihádista szervezet elleni nemzetközi koalíció tagja. A szélsőségesek állítása szerint a merényleteknek 230 halálos áldozata volt, de a hivatalos információk 34 halottról szólnak.

17:56

Iraki hírszerzés: még lehetnek robbantások

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 17:56

Az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője az AP hírügynökségnek azt mondta: az Iszlám Állam az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, melyek célpontjai repülőterek és vasútállomások. A meg nem nevezett informátor azt mondta: erről az európai országokat is tájékoztatták, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben is támadást követnének el. A tisztségviselő szerint a terroristák Salah Abdeslam őrizetbe vétele miatt szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.

Az iraki titkosszolgálat egy másik tisztségviselője megerősítette, hogy az Iszlám Állam állt a művelet mögött, amelyet két hónappal korábban Rakkában dolgoztak ki. Információi szerint még további három öngyilkos merénylő követhet el robbantást.

17:58

Megállítottak egy Brüsszelből érkező vonatot Hollandiában

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 17:58

Megállítottak és átkutatnak egy Brüsszelből érkezett vonatot a hollandiai Schiphol nemzetközi repülőtérre való megérkezése előtt. A szerelvényt a repülőtér előtt egy megállóval, biztonsági okokból tartóztatta fel a holland rendőrség. Az utasokat és azok csomagjait is átvizsgálják.

Az állomást teljesen kiürítették, és lezárták a környékét, amíg a vizsgálat be nem fejeződik. További felvilágosítást nem adtak a hatóságok, arról sem tettek említést, hogy előállítottak-e valakit.

18:04

Merkel: Németország minden segítséget megad

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:04

Németország minden lehetséges támogatást megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez – mondta Angela Merkel.

A német kancellár részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek. Charles Michel belga miniszterelnököt biztosította Németország szolidaritásáról és támogatásáról. Hozzátette: a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások lehetséges következményeit.

A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét – mondta Merkel.

18:07

Két embert keresnek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:07

A VRT rádió munkatársa közölte: a rendőrség két gyanúsítottat keres. Az egyikről már fényképet is közzétettek, mutatjuk alább még egyszer, a fehér ruhás férfiról van szó. A másik gyanúsított a maelbeek-i metrórobbantás helyszínéről menekült el – írta Philip Heymans.

18:13

Kormányzati delegáció utazott Budapestről Brüsszelbe reggel

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:13

Az egyik magyar sérült az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, a másik, aki a repülőtéren volt, egy helyi cég alkalmazottja – mondta Szijjártó Péter. Korábban írtuk: a külügyminiszter arról számolt be, hogy a két magyar sérültet megoperálták, egyiküket belső vérzéssel, a másikat csonttöréssel.

A tárcavezető közölte: a reggeli órákban Brüsszelbe érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították. Az utasok közül 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként, munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba.

A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart. Szijjártó azt mondta: már eddig is sokan keresték fel őket, de kérte, jelentkezzen a képviseleten, akinek információra vagy segítségre van szüksége.

18:17

Netanjahu: brüsszeli és jeruzsálemi merényletek egy tőről fakadnak

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:17

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a párizsi, az isztambuli, a san bernadinói és a keddi brüsszeli merényletek, valamint az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások ugyanannak a terrornak a részei, „amely mindannyiunk elpusztítását célozza, s ami ellen közösen kell küzdenünk”.

A kormányfő szerint a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmei, „a legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk, de ez nem fog megtörténni”. Azt mondta: a terrorizmus elleni harchoz politikai egységre és erkölcsi tisztaságra van szükség.

Ajman Ode, a közös arab lista izraeli parlamenti frakciójának vezetője az Iszlám Állam elutasítására szólított fel. „Az arab világnak ki kell vetnie magából és le kell győznie az Iszlám Államot, hogy a béke és a demokrácia győzelemére vezesse a térség népeit” – írta Twitter-üzenetében az izraeli arab politikus.

18:23

Az Egyesült Államokban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:23

New Yorkban megnövelték a rendőrök létszámát az utcákon, köztük a Times Square környékén, a metróállomásokon és a Manhattanből kivezető alagutaknál is. A Világkereskedelmi Központnál terrorellenes egységek vannak. A városban és környékén, valamint New Jerseyben megerősítették a repülőterek védelmét, a vasútállomásoknál szintén megerősített biztonsági intézkedések vannak érvényben.

Washingtonban a rendőrök mellett titkos ügynököket vezényeltek az utcákra. A helyi lakosságot arra kérték, ha gyanúsat érzékelnek vagy gyanúsan viselkedő személyt látnak, azonnal jelentsék a rendőröknek. Hasonló intézkedéseket vezettek be Los Angelesben is.

A New York-i rendőrség szóvivője közölte: szorosan együttműködnek brüsszeli kollégáikkal, folyamatos a kapcsolat.

18:27

Hazaküldték két atomerőmű dolgozóit

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:27

A Doel és Tihange települések mellett található atomerőművekből hazaküldték azokat a dolgozókat, akik nem nélkülözhetetlenek a létesítmények működtetésében. Az üzemeltető cég közölte: az erőművek zavartalanul folytatják szolgáltatásukat.

Steam rises from the cooling towers of the Tihange nuclear power plant, operated by electricity supplier Electrabel, in Huy, Belgium, 20 January 2016. Photo: Oliver Berg/dpa
Europress

A közeljövőben csökkentett, a hétvégi műszakok szintjének megfelelő létszámmal működtetik a létesítményeket, hogy meegakadályozzák illetéktelen személyek esetleges bejutását a létesítményekbe.

18:28

Renzi: a gyilkosok itt nőttek fel

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:28

Az olasz miniszterelnök egységes európai egyezményt sürgetett a biztonság érdekében. Matteo Renzi szerint a terrorizmus fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek, vagyis az európai városok peremein nőttek fel, és itt bújnak meg. „Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi struktúrát kell létrehozni” – mondta.

18:31

Törölték a szerdai brüsszeli járatokat

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:31

A keddi robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines – közölte a Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.

Hardy Mihály elmondta: a belga légitársaság három gépet indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, valamint 17.40-kor, de ezek közül egyik sem száll fel.

A Lufthansa korábban közölte: akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.

A Budapest Airport azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

18:37

Terrorelhárító művelet zajlik Brüsszelben

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:37

Sajtójelentések szerint a terrorelhárítás és különleges erők hajtanak végre rajtaütéseket Brüsszel Schaerbeek nevű külvárosában. Kate Kenward a Twitteren arról számolt be, hogy az ott élőket buszokon vitték el a hatóságok, és több autóval lövészek érkeztek.

18:41

Ők lehetnek az öngyilkos merénylők

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:41

Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy a belga rendőrség a lakosság segítségét kérte a képen fehér ruhában látó férfi beazonosításához, aki elmenekülhetett a helyszínről. A VTM szerint a képen rajta van a két öngyilkos merénylő is. A fekete ruhában látható férfiak kalasnyikovval voltak felfegyverezve.

18:44

Hatalmas torlódás a határon

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:44

Legalább tíz kilométeres sor torlódott fel a belga-holland határon, ahol a rendőrök ellenőrzik az áthaladókat – tudatta a BBC.

18:46

Foglyul ejtett autók

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:46

A brüsszeli repülőtér parkolóházában hagyott járműveket nem lehet elhozni, amíg a hatóságok zár alatt tartják a helyszínt – közölte az Interparking.

18:51

Könnyezett a belga kormányfő

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:51

Sajtótájékoztatót tartott a belga kormányfő, Charles Michel flamandul és franciául is felszólalt.

Azt mondta: azt akarják, hogy az ország élete mielőbb visszatérjen a rendes kerékvágásba. A szabadságot szíven szúrták, ahogy tették azt nemrég Párizsban, valamint a közelmúltban Londonban és Madridban – fejtette ki.

„Ez egy közös harc, ez egy határok nélküli harc” – mondta Michel, hozzátéve, hogy hazája elszánt, hogy szembeszálljon a támadással. „Eltökéltek vagyunk, hogy megvédjük a szabadságunk” – mondta a miniszterelnök könnyes szemmel.

Federal Prosecutor Frederic Van Leeuw, Belgian Prime Minister Charles Michel and Vice-Prime Minister and Interior Minister Jan Jambon pictured during a press conference of the Belgian Government regarding the multiple explosions in Brussels today, at the airport and in the Brussels' metro, Tuesday 22 March 2016. Brussels' public transport company STIB-MIVB has confirmed 15 deaths and 55 injured people after an explosion at the Maelbeek - Maalbeek subway station, an unknown number of people is still blocked underground. Earlier today two explosions in the departure hall of Brussels Airport in Zaventem took the lives of 11 people, 81 got injured. Government sources speak of a terrorist attack. The terrorist threat level has been heightened to four across the country.
BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE
Europress
18:59

Brüsszeli főügyész: még túl korai a merényletet kapcsolatba hozni Párizzsal

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 03. 22. 18:59

A belga szövetségi főügyész keddi sajtótájékoztatóján előbb összefoglalta a történteket: két terrortámadás történt Zaventemben és egy Maelbeekben, amelyben sokan meghaltak és megsebesültek. A többször bemutatott fényképről elmondta: az azon szereplő emberek közül ketten nagy valószínűséggel öngyilkos merényletet hajtottak végre, a harmadik embert nagy erőkkel keresik a hatóságok.

Frederic Van Leeuw elmondta: az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, de még túl korai a brüsszeli merényletet közvetlen kapcsolatba hozni a novemberi párizsi terrorcselekményekkel.

Kitért arra, hogy számos rajtaütést hajtanak végre a hatóságok országszerte, tanúkat hallgatnak ki, és még több tanút keresnek.

A repülőtéren a merénylet után is több robbanás volt hallgató, de ezek a biztonsági erők által végrehajtott irányított robbantások. Még elképzelhető, hogy lesznek ilyenek, ha gyanús csomagokra bukkannak.

Van Leeuw azt mondta, ezen felül nem tud további tájékoztatást adni, a jelenleg is zajló nyomozás érdekében.

Két évtizedes börtönre ítélték az ukrán pilótanőt
Brüsszel, 2016. március 22.
Daniela Schwarzer által közreadott képen füst golmolyog a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülõtéren, miután egyelõre ismeretlen eredetû kettõs robbanás történt 2016. március 22-én. (MTI/AP/Daniela Schwarzer)Ettől most tényleg bekeményít Európa