Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: szögekkel teli pokolgépeket találtak

  • Kedden reggel robbanások rázták meg a brüsszeli repülőteret és a metrót.
  • Az összehangolt terrortámadásoknak hivatalosan eddig 31 halálos áldozata van.
  • Két magyar kormányalkalmazott is megsérült, őket meg kellett műteni.
  • A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Lezárjuk közvetítésünket

Percről percre frissülő cikkünket lezárjuk, olvasóink szerda hajnali 6-tól követhetik tovább a brüsszeli támadások fejleményeit.

A belga miniszterelnök is elment a gyászolók közé

Charles Michel belga miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden este csatlakozott a brüsszeli tőzsde előtt gyászoló tömeghez, és ők is gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

Europress
Europress

A tér a nap folyamán emlékhellyé alakult, az emberek gyászról, dühről és szeretetről szóló üzeneteket írtak krétával a földre, és mécseseket helyeztek el a járdákon.

Bakondi: Magyarországon nincs terrorfenyegetés

Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél „ellenőrizni kell a szálakat”, ezért rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a helyzet tisztázásáig a kormány helyesnek látta bevezetni a fokozott készültséget, amelyet akkor lehet elrendelni, ha „ellenőrzött, vagy részben ellenőrzött információk szerint kockázatnak van kitéve az ország”.

Bakondi szerint a brüsszeli események nincsenek összefüggésben Salah Abdeslam múlt pénteki letartóztatásával, mert a véghez vitt terrorcselekmények nagyobb felkészülést és szervezést igényeltek. A felderítést nehezíti, hogy a terrorista szervezetek „mély konspirációban” működnek, kvázi titkosszolgálati módszereket alkalmazva.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint „beigazolódtak azok a kormányzati prognózisok, amelyek szerint a tömeges illegális migráció közbiztonsági válsághelyzetet idéz elő és nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ezért az ellenőrzés nélküli beáramlást meg kell szüntetni”.

Orosz dezinformációt terjeszt a magyar állami tévé a brüsszeli merényletről

Az MTVA által működtetett Híradó.hu „Fehérorosz állampolgárok a brüsszeli elkövetők?” címmel tett közzé kedden anyagot. Ebben Sógor Dániel történésszel beszélgetnek, amit az M1-en is sugároztak. Sógor arról beszél, hogy a szíriai és tunéziai sajtóban arról írtak, hogy az elkövetők fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre.

Csakhogy a fehérorosz elkövetőkről az interneten megjelent cikkek mindegyikében a Kreml által finanszírozott Szputnyik cikkére hivatkoznak, ami szintén a Putyin rezsimjéhez közel álló Lifenews egy március közepi cikkét elevenítette fel. Ebben azt állították, hogy egy fehérorosz testvérpár és egy dagesztáni személy terveznek terrorista merényletet elkövetni Brüsszelben, ma pedig azt írták, hogy ők követték el azt. (444)

Tudtak róla, hogy készül valami, de nem gondolták, hogy ekkora

A belga belügyminiszter egy tévéinterjúban azt mondta: a hatóságok tudtak róla, hogy szélsőséges cselekményt készítenek elő Európában, de meglepte őket, hogy ilyen súlyos merényletet hajtottak végre Brüsszelben. A keddi terrortámadás előkészületeiről nem volt információjuk – árulta el.

Véres TEK-intézkedés a Keletinél

Sajtóértesülések szerint bombariadó miatt zárták le kedden este a Keleti pályaudvart. A 24.hu megkeresésére a rendőrség közölte: bejelentést kaptak arról, hogy az egyik vonaton gyanús csomagot észleltek. A vonatot átvizsgálták, de gyanús csomagot nem találtak.

Ellenben kollégánk tanúja volt annak, ahogy a helyszínen lévő TEK-esek egy zavartan viselkedő férfival szemben intézkedtek. Ide kattintva megnézheti cikkünket, a benne lévő felvételt vértől irtózó olvasóinknak nem ajánljuk.

Sokkolta a merénylet a metróvezetőt

A belga RTBF-nek sikerült elérni Christian Delhasse metróvezetőt, aki azt a szerelvényt vezette, amelynek középső kocsijában robbanás történt Maelbeek állomáson.

Delhasse a merényletben nem sebesült meg. Azt mondta, először azt hitte, műszaki probléma történt. Azonnal megállította a szerelvényt, majd gyorsan világossá vált, hogy mi a helyzet. Azonnal az utasok közé ment.

„Azt tettem, amit tennem kellett” – jelentette ki a metróvezető, hozzátéve, hogy az eljárásrendet követte. A férfit sokkolták a történtek, azt mondta: „a földön fekvő holttestek látványa megviseli az embert”. Facebook-oldalának tanúsága szerint Delhasse harminc éve vezet metrót.

Politico: Abdeslam is részt vett volna a brüsszeli terrortámadásban

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli merényletekben a tavaly novemberi párizsi terrortámadás feltételezett főszervezője, a pénteken elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna.

Egy neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő a Politicónak azt mondta: a múlt heti rajtaütésen a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

Zavarodott hajléktalan miatt intézkedhetett a TEK a Keletinél

Mint arról néhány perce hírt adtunk, a Keleti pályaudvaron intézkedett a TEK, körbevettek egy szerelvényt. A HVG.hu azt írta: bombariadó volt.

Közben a helyszínre érkezett a 24.hu tudósítója is, aki arról számolt be, hogy egy zavarodott hajléktalan fiatallal szemben jártak el a terrorelhárítók.

Forrás: 24.hu
Forrás: 24.hu

Ezért adtak le figyelmeztető lövéseket Amszterdamban

Újabb információkat árult el a holland rendőrség az amszterdami központi pályaudvaron történt lövöldözésről. Három embert tartóztattak le, az egyik el akart szaladni, ekkor adtak le figyelmeztető lövéseket. További részleteket nem árultak el, így azt se tudni, van-e az esetnek köze a brüsszeli merénylethez.

HVG.hu: bombariadó egy vonaton a Keleti pályaudvarnál

A HVG.hu tudósítása szerint TEK-esek vettek körül egy Hatvanba induló vonatot a Keleti pályaudvaron. Egyelőre senkit nem engednek felszállni a szerelvényre és senkit nem engednek a vágányokhoz a főbejárat felől, csak az oldalsó bejáratokon át. Kerestük a rendőrséget bővebb információkért, amint további részleteket tudunk meg, közöljük.

A brüsszeli merényletek miatt kettes fokozatú terrorkészültség van érvényben Magyarországon.

Olvasói sztorik