Nagyvilág

Újabb, Magyarországon áthaladó terroristát azonosítottak a hatóságok

Najim Laachraouit a pénteken elfogott Salah Abdeslam vitte Budapestről Belgiumba. Az osztrák-magyar határon ellenőrizték őket, de hamis okmányokkal meg tudtak lógni.

Azonosítottak a hatóságok egy férfit, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi terrortámadás előkészítését – közölte hétfőn a belga főügyészség.

A 24 éves Najim Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva, illegálisan tért vissza Európába. A gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval vitt Magyarországról Belgiumba. Az autójukat szeptember 9-én az osztrák-magyar határnál ellenőrizték, de később kiderült: hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

A DNS-vizsgálatok eredménye szerint Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat Belgiumban amelyet később a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt robbanószerkezetek. A férfi DNS-ét megtalálták abban a Brüsszelben található bérelt lakásban is, ahol a Párizsban használt robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

A szeptemberben ellenőrzött autó másik utasa lehetett az a korábban Samir Bouzid néven ismert, 35 éves algériai Mohamed Belkaid, akit kedden lőttek agyon Brüsszel déli, Forest nevű negyedében, egy házkutatásnak indult rendőrségi akcióban. A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui és Belkaid lehettek azoknak az SMS-eknek a címzettjei, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

A korábbi híradások szerint Salah Abdeslam kétszer is elutazott Belgiumból Magyarországra. Szeptember 9-én a budapesti Keleti pályaudvar közelében parkolt le, majd háromnegyed órányi időzés után autójával visszaindult Belgiumba. Szeptember 17-én tért vissza, akkor két órát parkolt ugyancsak a Keleti pályaudvar közelében.

Feltételezhetően a második alkalommal vitte magával Abdelhamid Abaoudot, a támadások másik fő szervezőjét, aki unokahúgának azzal dicsekedett, hogy a menekülthullámmal tért vissza titokban Európába. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik