Nagyvilág

Kevésbé bíznak már Putyinban az oroszok, de simán újraválasztanák

Az ukrajnai és szíriai beavatkozás megerősítette, a gazdaság visszaesése viszont gyengítette az elnök pozícióit.

Tíz százalékponttal, 83-ról 73 százalékra csökkent egy év alatt azoknak az oroszoknak az aránya, akik megbíznak Vlagyimir Putyinban. Ugyanakkor megnőtt azok száma, akik ismét megválasztanák őt elnöknek – derül ki a moszkvai Levada közvélemény-kutató központ felméréséből.

14-ről 19 százalékra nőtt azok aránya, akik egyáltalán nem bíznak meg az államfőben, és 26-ról 21-re csökkent azoké, akik teljes mértékben megbíznak benne – idézik az eredményeket.

Putyin népszerűségét egyfelől megerősítette az ukrajnai és szíriai beavatkozás, és az, hogy Oroszország „nagyhatalomként” lép fel. Másfelől gyengítette az orosz gazdaság visszaesése és a jövedelmek csökkenése.

A válaszadók 38 százaléka mondta, hogy rokonszenvet, sőt csodálatot vált ki belőlük az elnök. Ez az arány tavaly még 47 százalék volt. 30 százalék nyilatkozta, hogy semmi rosszat nem tud róla elmondani, 15 százalék semlegesen, 8 százalék óvatosan viszonyul hozzá. 4 százalék „semmi jót nem tud elmondani” az államfőről, és szintén 4 százalék kifejezetten negatív érzelmekkel viszonyul Putyinhoz.

A felmérésben résztvevők 33 százaléka tapasztaltnak, 21 százalékuk előrelátónak, 31 százalékuk határozott, erős akaratú embernek tartja Putyint. 25 százalék azt emelte ki, hogy az elnök „az állam érdekeit védelmezi”.

Nőtt azoknak az oroszoknak az aránya – 57-ről 65 százalékra – akik újraválasztanák az elnököt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik