Former DRCongo leader Jean-Pierre Bemba Gombo arrives in a court room of the ICC to hear the delivery of the verdict against him blamed for unbridled rapes and killings by his private army in neighbouring Central African Republic over a decade ago, on March 21, 2016 in The Hague.
International judges on March 21, 2016 found former Congolese vice president Jean-Pierre Bemba guilty on all five counts of war crimes and crimes against humanity. / AFP / ANP / Jerry Lampen / Netherlands OUT
Külföld

Gyilkosság, kínzás, erőszak – bűnösnek mondták ki a volt kongói alelnököt Hágában

24.hu
24.hu

2016. 03. 21. 17:58

Jean-Pierre Bemba Gombo csapatai a polgári lakosságra támadtak a közép-afrikai fegyveres konfliktusban.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság hétfő délután bűnösnek mondta ki Jean-Pierre Bemba Gombo volt kongói alelnököt. A politikus emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajlott fegyveres konfliktusban.

Bemba a Kongói Felszabadítási Mozgalom katonai parancsnokaként, fegyvereseivel Ange Félix Patassé volt közép-afrikai elnököt segítette a konfliktusban. Saját hazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban ezt követően, 2003-ban nevezték ki alelnöknek.

A hágai büntetőbíróság szerint a Kongói Felszabadítási Mozgalom erői polgári személyeket gyilkoltak, kínoztak és erőszakoltak meg a Kongóval szomszédos ország területén. A vád a per során különösen a nemi erőszak szerepét hangoztatta: úgy vélték, ezt az eszközt mintegy fegyverként, a lakosság megfélemlítésére használták, ezzel kívánták elriasztani az embereket az ottani fegyveres ellenzék támogatásától.

A magát ártatlannak valló Bemba védőügyvédjei azzal érveltek, hogy védencük nem tehető felelőssé embereinek cselekedeteiért, mert a csapatok közvetlenül Patassé hadvezetésének irányítása alatt álltak. Sylvia Steiner, az ügyben eljáró bíró azonban kifejtette: a volt alelnök tényleges ellenőrzést gyakorolt a csapatai felett, így felelősségre vonható azok tetteiért. Mint mondta, Jean-Pierre Bemba Gombo annak ellenére sem fegyelmezte meg a katonáit, hogy tudott az általuk elkövetett súlyos jogsértésekről.

Az ítélethirdetésre később fog sor kerülni, megfigyelők szerint az ügyben akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A kongói ex-alelnök, aki érzelemmentes arccal ülte végig a meghallgatást, várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen, és az eljárás emiatt akár további évekig is eltarthat.

A most 53 éves politikus három éven át töltötte be az alelnöki tisztet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, sőt 2006-ban még az elnökválasztáson is indult, amelyen Joseph Kabilával szemben alulmaradt. Fél évvel később Portugáliába menekült, arra hivatkozva, hogy hazájában nem érzi biztonságban magát.

A 2002-ben létrehozott hágai Nemzetközi Büntetőbíróság történetében Jean-Pierre Bemba Gombo az eddigi legmagasabb rangú politikus, akit elítéltek. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.