Nagyvilág

EU-török paktum: megérkeztek az első török összekötők Görögországba

Megérkeztek hétfő reggel az első török összekötő tisztek a görögországi Leszbosz és Híosz szigetekre, ami lényeges lépés az Európai Unió és Ankara közötti migrációs egyezmény megvalósítása terén – jelentette a görög média. A görög parti őrség egyik munkatársa elmondta a dpa német hírügynökségnek, hogy ezeknek a tisztségviselőknek az lesz majd a dolguk, hogy mintegy “első fokon” eldöntsék, mely migránsokat szállítsák vissza Törökországba azok közül, akik Görögországban nem kapnak menedéket.

Görögországban hiány van mind a menedékjogi szakértőkből, mind pedig a tolmácsokból, akik segítségére a menedékkérelmek kezeléséhez és elbírálásához van szükség. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a pénteki uniós csúcstalálkozón azt mondta: 2300 szakértőt várnak Görögországba, akik részt vesznek a regisztrálásban és a menekültstátus iránti kérelmek gyorsított elbírálásában.

Az Európai Unió és Törökország között létrejött és szombat éjfél óta érvényben lévő menekültügyi paktum értelmében mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni az eurázsiai országba. Csak az maradhat, aki igazolni tudja, hogy Törökországban üldözik. Április 4. után egyúttal megkezdődik legfeljebb 72 ezer szíriai háborús menekült Törökországból Európába történő áttelepítése.

Ki fogja vissza a menekülteket?

Görögország aggodalmának adott hangot a paktum gyakorlati alkalmazhatósága miatt. A görög hatóságok szerint az egyezménnyel kapcsolatban számos nyitott kérdés van, különösen az újonnan érkezőkkel való bánásmódot illetően. Híosz, Leszbosz és Számosz szigetén újságíróknak arról beszéltek helyi tisztségviselők, hogy nem világos, ki fogja megakadályozni az embereket abban, hogy elhagyjanak egy menekülttábort. Az sem egyértelmű, mi történik akkor, ha egy 500 vagy 1000 fős tömeg nem lesz hajlandó felszállni az őket Törökországba visszaszállítani készülő hajó fedélzetére.

Az egyezmény ellenére nem hagy alább a Görögországba tartó menekültáradat, s hétfőn átlépte az 50 ezret az uniós országban tartózkodó menedékkérők száma, akik a menekültkérdéssel foglalkozó görög válságstáb szerint jelenleg 50 411-en vannak.

Vasárnap reggeltől hétfő reggelig összesen 1662 migráns kelt át a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre, míg előző nap 875 volt ez a szám. A macedón határ melletti Idomeniben lévő ideiglenes táborban a legújabb adatok szerint nagyjából 13 250 migráns várakozik. A macedón hatóságok március 9. óta csak az érvényes úti okmányokkal és vízummal rendelkezőket engedik be az országba.

Képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik