Nagyvilág

A kazah elnök szerint náluk nem kell sürgetni a demokráciát

A családi kapcsolatok fontosabbak – mondta Nazarbajev, akit lánya követhet az ország élén.

Kazahsztánban megint az országot 1989 óta irányító Nurszultan Nazarbajev elnök pártja aratott elsöprő győzelmet, 82 százalékkal hozták a vasárnapi választást. Még annak ellenére is, hogy az olajban gazdag közép-ázsiai ország is megsínyli az alacsony nyersanyag-árakat. Persze így is Nazarbajev felé lejt a pálya, miután politikai ellenfelei könnyen száműzetésben, börtönben vagy a temetőben találhatják magukat – írja az al-Dzsazíra.

Az elnök azonban egyre öregszik, de senki nem számít arra, hogy ádáz harc kezdődne az utódlásért. Nazarbajev nyomában ugyanis ott van a lánya.

Miután az államfő leadta vasárnap a szavazatát, tévényilatkozatában azt mondta: lesznek változások. „Abban az irányban gondolkodunk, hogy hatalommegosztásra van szükség az elnök,a parlament és a kormány között” – mondta, de arra is figyelmeztetett, hogy nem kell sürgetni a demokráciát országában. „A demokrácia számunkra nem az út eleje, hanem az út vége” – mondta Nazarbajev, akit tavaly 98 százalékkal választottak meg elnöknek.

Nem kell sürgetni bennünket, mert mi különbözőek vagyunk. Ázsia másmilyen kapcsolatokról szól, családi kapcsolatokról

– fejtegette őszintén az elnök.

Szeptemberben Nazarbajev saját 52 éves lányát, Darigát nevezte ki miniszterelnök-helyettesnek. A vasárnapi választáson ő vezette az elnök pártjának listáját, és valószínűleg ő kerül majd a 107 fős alsóház, a Medzslisz élére. Elemzők szerint ő lehet a következő kazah államfő.

Az elmúlt húsz évben Dariga Nazarbajeva irányította az állami hírügynökséget, egy médiavállalatot, és egy pártot, ami beolvadt a kormánypártba. Egy nagy bank igazgatótanácsában is helyet kapott, sőt, operaénekesként is színpadra lépett, egyszer még a moszkvai Bolsoj Színházban is felléphetett.

Europress
Europress

Azonban az al-Dzsazíra felidézi: Dariga Nazarbajeva és apja viszonya sem volt felhőtlen. 2007-ben Nurszultan Nazarbajev arra kényszerítette a lányát, hogy váljon el férjétől és mondjon le parlamenti tisztségéről. Ezután Dariga Nazarbajeva férje, aki befolyásos belbiztonsági tiszt volt, Ausztriába menekült, ahol gyilkosság és emberrablás vádjával letartóztatták.

Dariga Nazarbajeva 2012-ben tért vissza a kazah politikába, férje viszont tavaly februárban a börtönben öngyilkos lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik