Nagyvilág

Neandervölgyinek nevezte a menekülteket a képviselő

A Zöldek azt akarják, a furkó osztrák képviselő mondjon le a kijelentése után.

Lemondásra szólított fel szombaton a Zöldek pártja egy osztrák törvényhozót, amiért a neandervölgyi ősemberekhez hasonlította a menekülteket, akik szerinte sárba tiporják a nők jogait.

Robert Lugar, a populista ellenzéki Team Stronach párt frakcióvezetője a parlament előtt, később pedig egy közleményben is úgy fogalmazott, hogy az Ausztriába érkező menekültek és migránsok többsége “tanulatlan, vallásilag elvakult, fanatikus és lehetetlen integrálni a társadalomba”. És hozzátette,

most olyan neandervölgyieket hozunk ide, akik – Istennek hála – korábban már kihaltak országunkban.

A 8,5 millió lakosú országba tavaly 90 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és szeptembertől az év végéig mintegy 800 ezren utaztak át Ausztrián, hogy Németországba jussanak. Válaszul Bécs január végén úgy döntött, idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz a déli határnál naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

Ausztria egyoldalú intézkedéseit az Európai Unió tagországainak számos vezető politikusa, mások mellett Angela Merkel német kancellár is nehezményezte, Brüsszel pedig törvénytelennek minősítette.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szövetségében kormányzó kabinet erőteljesen menekültellenes retorikát alkalmaz azért, hogy kifogja a szelet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vitorlájából, ami a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választók több mint 30 százalékának támogatottságát bírja. Így a menekültellenes párt közel 10 százalékkal előzi meg a centrista kormánypártokat.

A Team Stronach, aminek a 2013-as parlamenti választásokon 5,3 százalékos eredménnyel épphogy sikerült átlépnie a parlamenti küszöböt, az FPÖ farvizén evezve és szélsőséges retorikáját alkalmazva próbál szavazókat szerezni – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik