Nagyvilág

Drón repült túl közel egy utasszállító géphez

Belegondolni is rossz, ha egy több száz utast szállító hatalmas repülő ütközne egy drónnal. Los Angelesnél közel jártak hozzá.

Erőteljesen vizsgálódik az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA), miután a Lufthansa egyik óriásrepülője majdnem egy drónnal ütközött Los Angelesnél – írja a Guardian. A találkozó 152 méteres magasságban történt, egy Airbus A380-as, négy hajtóműves óriásgép repült el közel, mindössze 61 méterrel a gép felett.

Baleset hálistennek nem történt, a repülő biztonságban landolt percekkel később. Az FAA kapcsolatba lépett a Los Angeles-i rendőrséggel is. Mostanság eleve magas hőfokon pörög a drónvita, Dianne Feinstein kaliforniai szenátor is kijelentette, az ilyen drónok súlyos légibalesetekhez is vezethetnek, ez megengedhetetlen.

Az amerikai szövetségi jogszabályok tiltják a drónok és modellrepülők 122 méter feletti repültetését. Repterek 8 kilométeren belüli körzetében is csak akkor szálldoshatnak, ha erre a reptéri hatóságok és a légi irányítás engedélyt adnak.

A Los Angeles Times szerint az FAA 2014 áprilisa óta 42 jelentést kapott drónokról, amik túl közel repültek a Los Angeles-i repülőtérhez, ami az egész USA második legforgalmasabb légikikötője. Az utóbbi két évben 200 pilóta számolt be közeli találkozásról drónokkal. Mindezek miatt tavaly december óta a 13 év feletti dróntulajoknak regisztráltatni kell a saját repülő gépeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik