Nagyvilág

A feminizmus legújabb sikere: női vezérezredes Amerikában

Az amerikai védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy az amerikai történelemben először női vezérezredes, Lori Robinson kerül az Északi Főparancsnokság élére.

Az Északi Főparancsnokság az amerikai hadsereg egyik legfontosabb tisztsége, a jelölést még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Lori Robinson 1982 óta szolgál az amerikai légierő kötelékében, 2004 óta a Csendes-óceáni Főparancsnokságot irányítja Hawaiin. Az amerikai hadsereg emelkedő csillagaként tartják számon.

Robinson vezérezredes nemcsak az első női főparancsnok egy harci egységnél, hanem jelölése azt is mutatja, hogy az amerikai hadseregben sok tehetséges és nagyon erős nő szolgál, Anderson vezérezredes kétségtelenül közéjük tartozik

– mondta Carter, az amerikai védelmi miniszter.

A Pentagonnak hat harci parancsnoksága van, a legismertebb közülük a

  • Központi Parancsnokság, amely Afganisztánban, Irakban és a közel-keleti térség többi részén felügyeli, irányítja a hadműveleteket.
  • Az Északi Parancsnokságot, melynek központja Colorado Springsben működik, a 2001. szeptember 11-i terrorakciók után hozták létre, hogy a belföldi fenyegetésekre adandó katonai válaszokat koordinálja.

Ashton Carter bejelentése illeszkedik a Pentagon azon döntéseinek, intézkedéseinek a sorába, amelyekkel a védelmi minisztérium biztosítani akarja a nemek egyenlőségét a katonai pályán is. Tavaly decemberben Carter bejelentette, hogy megnyílik a lehetőség a nők számára a harci parancsnokságoknál is, az idén januárban pedig intézkedést hozott arról, hogy meghosszabbítsák a női katonák szülési szabadságának időtartamát.

A Pentagon adatai szerint a vezérezredesek és admirálisok valamivel több mint hat százaléka, a tiszteknek pedig a tizenhét százaléka nő. A harmincnyolc négycsillagos vezérezredes és admirális között

három nő van, egyikük Lori Robinson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik