Nagyvilág

Obama Kubába utazik, jóléttel várják őt

Az amerikai elnök gazdaságilag egyre versenyképesebb, egyre átfogóbb szociálpolitikát folytató, lakossága számára egyre nagyobb fokú jólétet biztosító Kubát fog látni Havannai látogatásán – fejtette ki csütörtöki sajtóértekezletén Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter.

Az állami televízió által élőben is közvetített tájékoztatójában a tárcavezető úgy vélekedett: Barack Obama saját szemével győződhet majd meg arról, hogy bár Kuba blokád alatt van és fejletlen országnak számít, népe olyan jogokat élvez, amilyenekről a planéta sok más lakója csak ábrándozhat.

Rodríguez kedvezően értékelte, hogy az Egyesült Államok enyhített a gazdasági blokádon, ugyanakkor a miniszter szerint ezek a könnyítő intézkedések “nem elégségesek”, mert megmaradtak a szigetországot sújtó embargó főbb elemei.

Kuba “tartós átalakuláson” megy keresztül – mondta a miniszter. Szerinte az ország olyan gazdaságot épít, amely egyre versenyképesebb, egyre termelékenyebb, egyre igazságosabb szociálpolitikát valósít meg, biztosítva ugyanakkor a gazdasági fejlődés fenntarthatóságát is.

“Változó társadalom a kubai, népünk minden olyan változtatást végre akar hajtani, amely ahhoz szükséges, hogy a szocializmus egyre igazságosabb legyen, olyan szociálpolitikával, amely egyre több emberre kiterjed…, s hogy olyan erős gazdaságot építsen fel, amely felvirágzást, jólétet, igazságot és méltóságot képes szavatolni.” – mondta Bruno Rodríguez.

Barack Obama vasárnap érkezik a kommunista országba, és keddig marad ott. Ő lesz az első hivatalban lévő amerikai államfő, aki a szigetre látogat a forradalom 1959-es győzelme óta. Programjának egyik legfontosabb része lesz, hogy nagy lélegzetű beszédet mond majd az Alicia Alonso világhírű táncművész nevét viselő havannai nagyszínházban. “Feszült figyelemmel és tisztelettel fogjuk őt hallgatni anélkül, hogy le kelljen mondanunk saját meggyőződésünkről” – mondta a külügyminiszter.

Hangsúlyozta: országa hű marad saját eszméihez. “Senki nem követelheti meg, hogy Kuba lemondjon elveiről vagy külpolitikai irányvonaláról pusztán a két ország (Kuba és az Egyesült Államok) közötti kapcsolatok javításáért cserében” – szögezte le a miniszter. Kifejtette: a két ország közötti eltérő nézetek elsősorban a politikai rendszer, a demokrácia jellege, az emberi jogok és a nemzetközi jog bizonyos vonatkozásainak az értelmezésével kapcsolatosak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik