Nagyvilág

Már vasárnap életbe léphet a menedékkérők Törökországba visszaküldését előíró szabály

Egy utolsó nagy roham elkerülése érdekében már vasárnap életbe léptethetik azt a szabályt, hogy a Törökországból Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, jelentette pénteken a Spiegel Online német hírportál az EU és Törökország tervezett menekültügyi megállapodásának hajnali 3 órakor rögzített tervezetére hivatkozva.

A dokumentum az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács ajánlata Törökországnak. Csak abban az esetben valósulhat meg, ha Törökország is elfogadja.

A tervezet szerint Törökország visszafogadja a megállapodás hatályba lépésétől kezdve a területéről a görög szigetekre illegálisan átkelő menedékkérőket, az EU pedig vállalja, hogy legális úton átvesz Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi szíriai állampolgárt az illegális határátlépés miatt Görögországból visszaszállítanak Törökországba.

A szabály vasárnapi bevezetésével el lehet kerülni egy “utolsó nagy roham” kialakulását, vagyis azt, hogy menedékkérők tömegesen igyekezzenek átkelni az Égei-tengeren a görög szigetekre azzal a céllal, hogy a visszaküldésüket előíró szabály bevezetése előtt az EU területére érjenek. Ez fenyegetne, ha nem szinte azonnal, hanem csak hetek múlva kezdenék alkalmazni ezt az eljárást – mutatott rá a német hírportál.

A megállapodás-tervezet nem azt irányozza elő, hogy vasárnaptól azonnal mindenkit visszaszállítanak Törökországba. Az elképzelés szerint minden egyes újonnan érkező menedékkérő esetében lefolytatják a menedékjogi eljárást, és a jogerős döntés után szállítják őket vissza Törökországba.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik