Nagyvilág

Már el is hagyta az országot a megvádolt volt pakisztáni elnök

Szinte rögtön elutazott Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök azután, hogy a legfelsőbb bíróság elrendelte a vele szemben bevezetett utazási tilalom megszüntetését. Pár nappal később már Dubajban volt orvosi kezelésen.

A 72 éves egykori puccsista vezető orvosi kezelésének a tényét a pakisztáni média jelentette be. Musarraf ellen többek között hazaárulás miatt és gyilkossági ügyben folyik büntetőeljárás. Elutazása előtt az idős volt elnök megígérte, hogy vissza fog térni.

Szeretem a hazámat, és néhány hét vagy néhány hónap múlva visszajövök

– idézte Musarrafot a The Dawn című helyi napilap.

Az AFP francia hírügynökség által megszólaltatott Haszan Aszkari elemző azonban úgy látja, hogy hazatérésére “minimális” az esély. Az elemző szerint a kormány az utazási tilalom feloldásával valójában a katonai és politikai körök nyomásának engedett, és a belpolitikai feszültség csökkentése érdekében “hagyta távozni” Musarrafot. Pártjának, az Összpakisztáni Muszlim Ligának (APML) egyik szóvivője elmondta, hogy Musarraf megérkezése után rögtön dubaji otthonába ment.

A volt pakisztáni elnök a hadsereg vezetőjeként 1999-ben vér nélküli puccsal döntötte meg az akkor és jelenleg is kormányfőként szolgáló Navaz Sarif hatalmát, és 2008-ig irányította Pakisztánt. Több büntetőper is folyik jelenleg ellene, az egyikben Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök halálával kapcsolatban gyanúsítják. 2013-ban hazaárulás címén emeltek vádat ellene, arra hivatkozva, hogy 2007-ben szükségállapotot vezetett be, felfüggesztette az alkotmányt és bírákat menesztett hivatalukból. Musarraf jelenleg is tagadja a szerinte politikailag kreált vádakat vele szembe.

A volt elnök 2013 márciusában többéves önkéntes külföldi száműzetése után azzal a szándékkal tért haza Pakisztánba, hogy jelöltként részt vegyen a parlamenti választásokon, nem sokkal hazaérkezése után azonban házi őrizetbe helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik