Nagyvilág

EU-Törökország: folytatódik a csúcstalálkozó

Megállapodtak az elfogadásra szánt egyezmény szövegéről, már vasárnaptól lehet kézzel fogható eredmény.

Péntek délután ismét összeült az EU 28 tagállamának vezetője, hogy értekezletük második napján is folytassák tárgyalásaikat a menekültválság megoldását célzó uniós és török közös tervről.

Csütörtökön sikerült megállapodni a tervezett kétoldalú egyezmény kompromisszumos szövegéről, délelőtt pedig Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Mark Rutte, a miniszterek uniós tanácsának soros elnökségét ellátó Hollandia miniszterelnöke külön tárgyalt Ahmet Davutoglu török kormányfővel.

Egyedi elbírálás

Uniós források szerint a csütörtöki tárgyaláson nem sokban változtattak a vitára bocsátott szövegtervezeten, és sikerült eloszlatni a körvonalazódó megállapodás jogszerűségével kapcsolatos aggályokat is. Emellett biztosították, hogy az elutasított menedékkérők visszaküldésekor betartsák a nemzetközi jogi kötelezettségeket.

Az elfogadott megállapodás-tervezetben a hírek szerint kiemelték, hogy a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni. Arra is kitértek, hogy az érintettek Törökországba való visszaküldésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is részt fognak venni. Hangsúlyozták, hogy a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése akkor lehetséges, ha Törökország eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének.

Ígéret újabb hárommilliárdra

A török uniós csatlakozási fejezetek megnyitásáról a kompromisszumos javaslat semmilyen konkrét kötelezettségvállalást nem tartalmaz, mindössze annyit fogalmaztak meg, hogy ezt meg fogják tenni, „amint lehetséges”. Abban is megegyeztek, hogy a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátására felajánlott 3 milliárd eurón kívül, a kívánt eredmény elérése és fenntartása érdekében az EU kész további 3 milliárd euró folyósítására 2018 végéig, de csak az eredetileg elfogadott összeg felhasználása után.

Nevük elhallgatását kérő uniós diplomáciai források szerint, ha sikerül megállapodásra jutni Törökországgal, akkor az illegálisan Görögországba érkezett menedékkérők visszaküldésének rendszere már vasárnaptól érvénybe léphet. A cél, hogy az útnak indulók és az embercsempészek számára is üzenetértékű legyen, hogy a továbbiakban jogellenesen nem lehet belépni az EU területére. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik