Nagyvilág

Egyre elégedettebbek a németek Merkel menekültpolitikájával

Horst Seehofer irányvonalát 28, a kancellárét 67 százalék támogatja.

A németek többsége elégedett Angela Merkel menekültpolitikájával – derül ki a ZDF megbízásából készült felmérésből. A februári 47-ről 53 százalékra nőtt az elégedettek, és 50-ről 42-re csökkent az elégedetlenek aránya.

A CDU-CSU pártszövetség támogatói körében 68 százalék az elégedettek és 26 az elégedetlenek aránya.

December óta először vannak ismét többségben azok, akik szerint Németország meg tud birkózni a menekültek nagy számával – 55 százalék vélekedik így.

A -5-től +5-ig terjedő skálán Angela Merkel teljesítményét 1,8 pontra értékelték, a februári 1,1 ponthoz képest. Ezzel a kancellár a 3. helyen áll a politikusok népszerűségi sorában Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter után.

A németek 67 százaléka arra számít, hogy a menekültválság kezelésében Angela Merkel elképzelése valósul meg, és csak 28 százalék véli úgy, hogy Horst Seehofer, a testvérpárt CSU elnökének irányvonala érvényesül.

Ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti választás, a CDU-CSU a szavazatok 35 százalékát szerezné meg, ami 1 százalékpontos csökkenés a februárihoz képest. A koalíciós partner szociáldemokraták támogatottsága 2 százalékponttal 23 százalékra csökkent. A Zöldek és az AfD a szavazatok 12-12 százalékát szerezné meg, a Baloldal támogatottsága 8, a liberális FDP-é 6 százalékos. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik