Nagyvilág

Svédország orosz propaganda célpontja

Oroszország a pszichológiai hadviselés eszközeivel próbálja befolyásolni a svédországi politikai döntéseket, tűnik ki a svéd titkosszolgálat (SAPO) csütörtökön nyilvánosságra hozott évkönyvéből.

Moszkva szélsőséges mozgalmakat támogat és célzottan hamis információkat terjeszt Svédországban – olvasható a Stockholmban megjelent évkönyvben. “Eszköz mindehhez például az orosz médiavállalatok propagandája, amelynek célja, hogy befolyásolja a valóságról alkotott képünket”, mondta Wilhelm Unge, a svéd titkosszolgálat vezető elemzője. Példaként Unge egy hamisított levélre hivatkozott, amelyet állítólag Peter Hultqvist védelmi miniszter írt alá, és amiben Ukrajnának svéd fegyverek eladására tettek ajánlatot.

A skandináv állam hírszerzése szerint több mint egy tucat, Svédországban dolgozó orosz diplomata titkosügynökként tevékenykedik. Az orosz nagykövetség személyzetét tavaly felszólították arra, hogy hagyják el az országot, ugyanakkor más ügynökök küldöttségek tagjaiként, illetve vállalatok és légitársaságok dolgozóiként érkeznek Svédországba – véli a SAPO.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik