Nagyvilág

Putyin: az orosz katonák bármikor visszatérhetnek Szíriába

Harmadára csökkent az orosz légicsapások mennyisége, de Putyin szerint bármikor készek bekeményíteni. Az orosz elnök elárulta szíriai hadjáratuk költségeit és kitüntetéseket osztogatott.

A szíriai csapatkivonást az tette lehetővé, hogy a “terrorizmus elleni harcban” Oroszország teljesítette a kitűzött célt, ám néhány óra alatt képes megerősíteni hátrahagyott kontingensét – jelentette ki csütörtökön Moszkvában, a Kremlben Vlagyimir Putyin elnök.

Megismételte, hogy a Szíriában kitűzött célok teljesültek, a szír kormányzati és ellenzéki erők közötti tűzszünet életbe lépése nyomán az orosz légierő tevékenysége a harmadára, napi 60-80-ról 20-30 bevetésre csökkent. Ezért az orosz katonai jelenlét meghaladta a szükséges nagyságrendet. Közölte, hogy az orosz Pancir-C és Triumf Sz-400-as légvédelmi rendszerek a tartuszi kikötő és a hmejmimi légi támaszpont körzetében továbbra is harckészültségben maradnak.

“Minden partnerünk megkapta a figyelmeztetést, és tudatában van annak, hogy légvédelmi rendszereinket bevetjük bármely olyan cél ellen, amit fenyegetésnek tekintünk az orosz katonák számára. Alá kívánom húzni, hogy bármely cél ellen” – tette hozzá. Elmondta, hogy jelentős részben sikerült helyreállítani a szír légvédelmi képességeket. Ebben a kérdésben szerinte Oroszország a nemzetközi jog alapvető normáinak értelmében járt el, mert senkinek sem áll jogában megsérteni egy szuverén ország légterét.

Kitűzött feladatok, pipa

Kijelentette, hogy Szíriában “a kitűzött feladatok megoldásához elegendő” orosz katonai erő maradt. Hozzátette, bár ezt Oroszország nem szeretné, néhány óra alatt képes megerősíteni a szíriai erőit. A Szíriában maradó orosz egységek feladata a tűzszünet betartásának felügyelete és az országon belüli politikai párbeszéd biztosítása. Szíriában az orosz erők (részleges) kivonása után is biztosított lesz az erőegyensúly. Elmondta, arra számít, hogy a Moszkva által támogatott és megerősített szír fegyveres erők hamarosan újabb harci sikereket érnek el.

Közölte, hogy Oroszország a továbbiakban is pénzügyi, haditechnikai kiképzési, szervezeti, hírszerzési, vezérkari és tervezési támogatást nyújt majd “Szíria törvényes kormányának”. Szíriában Oroszország létrehozta a békefolyamat feltételeit, “megnyitotta az utat a béke előtt”. Kijelentette, hogy a csapatkivonás tervéről előzetes egyeztetés történt Bassár el-Aszad szír elnökkel, aki támogatta azt.

Nincs pardon a tűzszünet megsértőinek

Arra figyelmeztetett, hogy a tűzszünetet megsértő csoportokat Oroszország törli az Egyesült Államok által a mérsékelt szíriai ellenzéki erőkről összeállított listáról. Emlékeztetett rá, hogy a fegyvernyugvásról szóló orosz-amerikai bejelentés azt is magában foglalta, hogy az ENSZ által terrorszervezetnek nyilvánított formációk ellen folytatódik a harc. Kijelentette, hatékonyan működik az amerikaiakkal közösen kidolgozott mechanizmus, aminek célja a légi incidensek megelőzése.

Putyin ismét elmondt, Oroszország feladata Szíriában a terrorizmus elleni küzdelem volt, azt megakadályozandó, hogy az rá is átterjedjen. Mint mondta, a szíriai orosz fellépést a terroristák elleni támadó hadműveletek idejére időzítették, a katonai műveletekkel pedig sikerült áttörést elérni, megakadályozni a “terrorista daganat növekedését”, és elvágni a fő pénzügyi forrás, az olajcsempészet útvonalát. “Nyíltan kijelentettük, hogy nem kívánunk részt venni a Szírián belüli konfliktusban” – mondta, hozzátéve, hogy az ország jövőjére vonatkozó végső megoldást maguknak a szíreknek kell megtalálniuk.

Ennyibe került az orosz hadjárat

Oroszországnak a katonai műveletet az elnök szerint 33 milliárd rubeljébe (464 millió dollár) került, amit az orosz védelmi minisztérium hadgyakorlatokra és kiképzésre szánt 2015-ös költségvetéséből fedeztek. Putyin kijelentette, hogy ezeket a forrásokat az orosz kormány csupán “átirányította” a Szíriában harcoló kontingens támogatására.

Az orosz elnök szerint a szíriai beavatkozás után pótlólagos forrásokra lesz szükség, elsősorban az arzenál feltöltésére és az ottani orosz haditechnika karbantartására, de ezek a kiadások indokoltak, mert érvelése szerint így nem lesz szükség arra, hogy Oroszország a jövőben magasabb árat fizessen. Mint mondta, a korszerű orosz fegyvereket sikerrel próbálták ki a harcban és ez a tapasztalat hozzájárul az orosz fegyveres erők tökéletesítéséhez.

Putyin azt mondta, hogy Oroszországban a fő cél a béke – a gazdaság fejlesztése és jólét növelése -, ám harcképes és hatékony haderő nélkül ez nem érhető el. “Enélkül lehetetlen a szuverén és független Oroszország létezése” – nyomatékosította. Putyin állami kitűntetésben részesítette a szíriai műveletek 17 résztvevőjét, közülük négyen az Oroszország Hőse címet kapták – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik