Nagyvilág

Népirtásnak nyilváníthatja az USA az ISIS tetteit

Az amerikai kormány egy tagja, a külügyminiszter is a képviselőház oldalára állt, és népirtásnak fogja minősíteni az IÁ kurdok, síiták, jazidik és keresztények ellen elkövetett cselekményeit.

John Kerry amerikai külügyminiszter értesülések szerint népirtással vádolja meg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet. Kerry a keresztények, a jazidi kisebbség, illetve a síiták ellen elkövetett módszeres mészárlásokat fogja népirtásnak minősíteni. Az amerikai kongresszus tavaly felszólította a külügyi tárca vezetőjét, hogy foglaljon állást a dzsihadisták által elkövetett tömeges erőszak kérdésében.

A kongresszusban többségben lévő republikánusok szorgalmazzák, hogy a kormányzat minősítse népirtásnak az IÁ általi bűnöket. A képviselőház a héten határozatot is elfogadott arról, hogy a szervezet az ellenőrzése alatt álló területeken népirtást, háborús és emberiesség elleni bűnöket követ el vallási és etnikai kisebbségek ellen. Az amerikai kormány legutóbb 2004-ben, a nyugat-szudáni Dárfúrban elkövetett atrocitásokat nyilvánította népirtásnak, a kartúmi kormányzatot téve felelőssé – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik