Nagyvilág

Belebukhat a Republikánus Párt, ha megállítják Trumpot

A keddi előválasztásokon aratott győzelmeivel Donald Trump megerősítette azt, ami hetek óta sejteni lehetett: neki van a legnagyobb esélye megszerezni a Republikánus Párt elnökjelölti címét. A milliárdos üzletemberrel szemben már csak két jelölt maradt állva, akiknek csupán  egy lehetősége maradt a győzelemre. Kérdés, hogy a pártvezetés bevállalja-e.

Hogyan akadályozhatják meg, hogy Donald Trump elnökjelölt legyen? Ez az egyetlen nagy kérdés fogalkoztatja a milliárdos üzletember menetelését félelemmel vegyes undorral figyelő konzervatívokat. Marco Rubio floridai szenátor kiesésével – aki azután függesztette fel kampányát, hogy Trump megalázó vereséget mért rá kedden saját államában, Floridában – már csak két jelölt maradt, aki megállíthatja: a pártvezetés bizalmát egyátalán nem élvező Ted Cruz texasi szenátor, valamint a súlytalan ohiói kormányzó, John Kasich, akinek eddig csak saját államát sikerült megnyernie.

Milyen közel van Trump a jelöléshez?

  • Az eddig tartott harminc előválasztásból 18-ban végzett az első helyen
  • Az előválasztásokon a győzelemhez szükséges 1237 delegáltnak több mint a felét, 661-et szerzte meg
  • Bár ezzel csak félúton jár, ez olyan eredmény, amivel már biztos jelöltnek kéne lennie, aki mögé felsorakozik a párt
  • A pártelit nagy része azonban katasztrófaként éli meg, hogy ő lehet a republikánusok elnökjelöltje
  • És igyekeznek mindent megtenni, hogy megakadályozzák győzelmét

Hogyan lehet megállítani?

Mostanra már csak két lehetőség maradt, és egyik sem olyan, amit igazán szivesen látna a pártvezetés. Az egyik, hogy a pártelittel finoman szólva is fagyos viszonyban lévő Ted Cruz  még a júliusi elnökjelölő gyűlés előtt annyi delegáltat ad hozzá a már meglévő 406-hoz, hogy eléri a mágikus 1237-et. Erre minimális esély van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne próbálkozna.

Cruz kétséges próbálkozása

Rubio kiesése után a texasi szenátor azonnal elkezdte úgy eladni magát, hogy ő az egyetlen jelölt, aki képes megállítani Trumpot, kihangsúlyozva, hogy csak neki sikerült több előválasztáson nyerni előtte. Most az a célja, hogy megnyerje magának azokat a Trump-ellenes konzervatív szavazókat, akik elsőkörben ugyan nem őt támogatták, de hajlandóak a “kisebb rossz” mellé állni, ha ezzel megakadályozzák Trump jelöltségét. Azokat a mérsékelt választókat, akik korábban Jeb Bushra, vagy Rubióra szavaztak volna.

United States Senator Ted Cruz (Republican of Texas), a candidate for the Republican Party nomination for President of the United States, speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) at the Gaylord National Resort and Convention Center in National Harbor, Maryland on Friday, March 4, 2016. Credit: Ron Sachs / CNP - NO WIRE SERVICE -
Ted Cruz a CPAC konzervatív szervezet gyűlésén mond beszédet

A választók mellett Cruz igyekszik a pártvezetést is maga mellé állítani, valamint azokat a mélyzsebű pénzembereket, akik korábban Bush vagy Rubio kampányát segítették. Az elmúlt napokban több olyan politikus felé is nyitott, akikkel szenátusi ideje alatt ellenséges viszonyba került, hogy segítségükkel könnyebb útja legyen a győzelem felé. Köztük volt többek között Jeb Bush is, aki családja kapcsolatait felhasználva komoly összegű támogatásokhoz segítheti a Cruz-kampányt.

Egy nagy gond van csak. Ez a stratégia akkor működhetne igazán – és még akkor is kemény küzdelem lenne – ha Cruz egyedüli alternatívaként állna Trump mellett. Azonban ott van Kasich, aki ohiói győzelme után már kijelentette: esze ágában sincs kiszállni a versenyből. Mivel a trump-ellenes szavazatok így kettejük közt oszlanak meg, Cruznak vajmi kevés esélye lesz megszerezni a hőn áhított 1237 delegáltat. Nem marad más: Trumpot az elnökjelölő gyűlésen kénytelenek megfosztani a jelöltségtől, ami egyben Kasich egyetlen lehetősége lesz a végső győzelemre.

A káoszmegoldás, amitől mindenki fél

Kasich hiába nyerte meg az ohiói előválasztást, és az érte járó 66 delegáltat, matematikai lehetetlenség számára, hogy a még hátralévő előválasztásokon megszerezze a mágikus 1237 delegáltat. Hogy akkor miért van még mindig versenyben? A ohiói kormányzó abban bízik, hogy sikerül megakadályoznia, hogy Trump is elérje az 1237-et. Ezzel több mint fél évszázad után most először az elnökjelölő gyűlésen dőlhet el, ki lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje.

Generated by IJG JPEG Library
John Kasich ohiói kormányzó

A konvención már a pártvezetés könnyedén meg tudja majd akadályozni – akár az utolsó pillanatban végrehajtott szabálymódosításokkal is – Trump győzelmét. Ez azonban olyan veszélyeket rejt magában, amit a pártelit nem biztos, hogy be mer vállalni:

  • fennáll a lehetősége, hogy káoszba fullad a gyűlés, amit élőben követhet végig az egész világ a 24 órás hírcsatornákon és a közösségi oldalakon
  • úgy tűnhet, a pártelit “elszabotálja” a nép akaratát
  • egy ilyen akció lázadást szülhet a párttagok körében
  • annyira, hogy még a pártszakadás veszélye sem kizárható
  • ahogy az sem, hogy erőszakos zavargások törnek ki a gyűlésnek otthont adó Cleveland utcáin

Tudja ezt Donald Trump is. Korábban még csak azzal fenyegette a Republikánus Párt vezetését, hogy független jelöltként fog indulni az elnökválasztáson, ha nem bánnak vele tisztességesen. Szerda reggel, miután egyre többen és többen vetették fel annak lehetőségét, hogy a konvención állítják meg menetelését, a CNN-nek adott interjújában kijelentette: “Azt hiszem zavargások törnének ki”, ha a pártvezetés közbelépne, és mást választanának elnökjelöltnek.

És tekintve, hogy milyen erőszakos jelenetek történtek a közelmúltban Trump kampánygyűlésein, ez egyátalán nem csak üres fenyegetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik