Nagyvilág

Merkel: nem döntenek kötelező kvótákról a brüsszeli csúcson

A német kancellár szerint először kínálkozik igazi esély a menekültválság megoldására.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcs az első igazi esély a menekültválság megoldására – mondta Angela Merkel szerdán a Bundestagban. „Az Európai Tanács értekezletén derül ki, hogy el lehet-e érni olyan megállapodást, amely esélyt ad a helyzet összeurópai és fenntartható megoldásához” – mondta a kancellár, aki a találkozón képviselendő német álláspontot ismertette a képviselők előtt. Kijelentette: nem fognak kötelező kvótákat javasolni a találkozón, önkéntes vállalások megállapítására kerül majd sor.

A török uniós csatlakozási tárgyalások továbbra is „nyílt végűek”, a török uniós tagság ügye nem is szerepel a csúcs napirendjén – mondta Merkel, hozzátéve, hogy az igazságszolgáltatásról és jogállamiságról szóló csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitásáról szó lehet. Ez kiváló alkalmat teremtene egy „nagyon fontos párbeszéd” megkezdésére – vetette fel a kancellár, megemlítve a sajtószabadság, valamint a kurd kisebbség jogainak kérdését.

A csütörtökön kezdődő tanácskozás kétnapos lesz, középpontjában a menekültválság és az uniós hatáskörben elérhető lehetséges megoldások, valamint a Törökországgal folyamatban lévő tárgyalások folytatása állnak. Törökország a körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében további pénzügyi támogatást kért a Szíriából érkező menekültek ellátására, továbbá öt újabb fejezet megnyitását a csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Mindezért cserébe a törökök visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező menedékkérő mindegyikét, az EU-nak azonban minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért be kellene fogadnia egy menekültet közvetlenül Törökországból. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik