Nagyvilág

Voltál Charlie, voltál Párizs. Leszel Ankara is?

Empátiára szólította fel az embereket egy Ankarában élő brit férfi a Facebookon, miután vasárnap legalább 37 ember meghalt és 100-nál is többen megsérültek a török fővárosban történt merényletben.

James Taylor bejegyzését közel százezren osztották már meg a közösségi portálon, és ez a szám percről percre növekszik.

For those who do not know Turkey, or who distance themselves from these attacks, maybe this will open your eyes.The…

Közzétette: James Taylor – 2016. március 13.

Talán ez az írás felnyitja a szemét azoknak, akik nem ismerik Törökországot vagy elhatárolódnak az ilyesféle támadásoktól.

 

A bombázás a városközpontban történt, számos buszmegálló mellett, ahol tömegek várták, hogy hazaindulhassanak, kikapcsolódjanak, vagy relaxáljanak a parkban, miközben a teájukat isszák.

 

Mintha a northamptoni Debenhams áruháznál, a birminghami New Street vasútállomásnál vagy a londoni Piccadilly Circus kereszteződésnél robbantottak volna bombát.

 

El tudod képzelni, hogy ott vagy? El tudod képzelni, hogy a hely, ahol minden nap elsétálsz, a buszmegálló, amit minden nap használsz, az utak, amiket átszelsz hirtelen semmivé válnak?

 

Bele tudod képzelni magad az áldozatok helyébe? A tinédzserekébe, akik épp busszal tartottak hazafele, a nagyszülőkébe, akik a városban sétáltak, a taxira váró emberekébe egy hosszú mosolygós nap után?

 

Képzeld el, hogy angolok voltak és az eset Angliában történt. Hogy ezeket az embereket minden nap láttad az utcán, ugyanolyanok voltak, boldogok, mint te vagy én. Családok, rendőrök, tanulók, művészek, párok. A barátaid talán. Ezek az emberek semmivel sem mások. Csak törökök.

 

Törökország nem a Közel-Kelet, mint azt sokan gondolják. Ankara nem háborús övezet, egy normál, modern, nyüzsgő város, csak mint a többi európai főváros és Kizilay az abszolút szíve, a centrum.

 

Könnyű fájdalmat és szomorúságot érezni a párizsi, a londoni, a New York-i terrortámadás áldozatai iránt, de miért nem ez a helyzet Ankarával is? Talán mert nem veszed észre, hogy Ankara semmiben nem különbözik ezektől a városoktól? Talán mert úgy gondolod, hogy Törökország uralkodóan muszlim ország, mint Szíria, Irak és olyan országok, ahol polgárháború uralkodik. És mivel velük sem foglalkozol, Törökországgal miért kellene? Ha nem érzed úgy, hogy az Ankarában történtek hatással vannak rád, vagy nem tudsz ugyanolyan fájdalmat érezni, mint a párizsi vagy a londoni támadásokkor, akkor elgondolkozhatsz azon, miért van ez így. Törökország csodás ország rengeteg ragyogó emberrel. Sosem volt részem ilyen fogadtatásban, nem voltam sosem boldogabb és nem éreztem ilyen biztonságban magam sehol máshol, mint itt.

 

Ankara az otthonom már 18 hónapja az, és az is marad.

 

Voltál Charlie, voltál Párizs. Leszel Ankara is?

A török fővárosban ez volt a harmadik robbanás néhány hónap alatt. Feburárban egy gépkocsiba helyezett bomba 28 ember életét követelte, míg tavaly októberben 103 ember vesztette életét, mikor két pokolgép robbant fel a központban.

(via Independent)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik