Nagyvilág

Szedhetik a sátorfájukat a Macedóniába átjutott menekültek

Nem tétovázott sokat a macedón államfő, a  görög-macedón határon átjutott menekülteket máris elkezdte visszaküldeni a görög oldalra.

Hétfőn körülbelül kétezer menekült kerülte meg a görög-macedón kerítést. Ők nagyjából eddig örülhettek, hiszen a macedón elnök máris elkezdte visszaküldeni őket a görög oldalra. Azt még nem tudni, hogyan.

Ivica Bocevski, Gjorge Ivanov macedón elnök szóvivője a történteket “nagyméretű illegális határátkelésre tett kísérletnek” nevezte, és hangsúlyozta, hogy Macedónia “nem fogja engedni a balkáni útvonal újbóli megnyitását”.

Le van zárva

– jelentette ki.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közben dicsérte a macedón hatóságok munkáját. Úgy fogalmazott, hogy

miközben Macedónia nem tagja az Európai Uniónak, sokkal jobban védi stabilitását, mint egyes uniós országok.
Hétfőn – a határátlépő menedékkérőket kísérő – több tucat, a macedón hatóságok szerint mintegy 80 újságírót és fotóriportert vettek őrizetbe. A macedón rendőrség határsértéssel gyanúsította meg őket. Sokukat este 10 óráig tartottak őrizetben, azután bírság ellenében elengedték őket.

A macedón belügyminisztérium szóvivője azzal indokolta az újságírók viszonylag lassú elengedését, hogy az aktivisták és olykor a menedékkérők is újságíróknak adják ki magukat, ezért mindenkit egyesével ellenőriztek.

A rendőrség közölte az újságírókkal, hogy 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza. A rendőrség szerint a bírságot ki nem fizetők elhúzódó bírósági eljárásra, majd annak végén még komolyabb bírságra számíthatnak.

A két kisebb folyón átkelt tömeg számára a második folyó átlépése után nem jelezte semmi, hogy macedón területre léptek volna, ezért az

újságírók tudtukon kívül keresztezték a görög-macedón határt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik