Nagyvilág

Elbarikádozták magukat a Brüsszelben üldözött terroristák

Hajtóvadászat indult három férfi ellen Brüsszel egyik külvárosában kedden délután, miután az egyelőre ismeretlen tettesek, egy házban, feltehetően AK-47-esekből tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a 130 áldozatot követelő, tavaly novemberi, párizsi terrortámadás elkövetői után nyomoztak.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a tettesek a háztetőkön át elmenekültek. Később kiderült: a lövöldözésben négy rendőr sérült meg, az egyikük súlyosabban.

„A két személy, úgy tűnik elbarikádozta magát az egyik házban” – nyilatkozta a kerület polgármestere, Marc-Jean Ghyssels a Reuters hírügynökségnek.

 

A helyi média nem sokkal később arról számolt be, hogy a lakást körülvevő rendőrök és a gyanúsítottak tűzharcba keveredtek, amiben az egyik elkövető életét vesztette.

Eric Van Der Sypt, a belga államügyészség szóvivője megerősítette, hogy az üldözött terroristák közül egy meghalt, ketten azonban továbbra is szökésben vannak. A lelőtt fegyveres személyazonosságát még nem sikerült megállapítani, de nem valószínű, hogy a párizsi terrortámadás egyik gyanúsítottjáról van szó.

Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule)
Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule

A Forest nevű negyedet, ahol egy Audi-üzem és egy forgalmas pályaudvar is található, lezárta a rendőrség. Két környékbeli iskolát, amelyekben nagyjából 100 gyerek lehet, ugyancsak lezártak.

A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója, Damian Grammaticas azt mondja, az utcák hemzsegnek a rendőröktől, akik hermetikusan lezárták a környékre vezető összes utat. Úgy tűnik, hogy erőiket a pályaudvarra vezető Rue de la Station utcára fókuszálják.

Fotó: MTI/AP/Thierry Monasse
Fotó: MTI/AP/Thierry Monasse

A tavaly, november 13-án lezajlott párizsi vérengzés ismert elkövetői közül csak ketten vannak még szökésben, Salah Abdeslam és Mohamed Abrini.

A francia rendőrség, melynek egységei szintén a helyszínen vannak, cáfolták, hogy a francia állampolgárságú Abdeslam a mai rajtaütés célpontja lett volna.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik