Nagyvilág

Robbantás Ankarában: Törökország a Kurdisztáni Munkáspártot támadja

Törökország biztonsági műveleteket indított az ország dél-keleti részén, illetve Irakban a kurd lázadók ellen – számolt be a BBC.

Ahogyan korábban beszámoltunk: vasárnap este óriási robbanás rázta meg Ankarát, amikor egy robbanószerrel megrakott autó belerohant egy buszba a város központjában. A támadásban 37-en meghaltak, legalább százan pedig megsebesültek. Egy biztonsági tiszt nem sokkal a támadás után közölte: az első nyomok azt sugallják, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a terrortámadást. Értesülések szerint két merénylő volt: egy férfi és egy nő, ő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagja lehet.

A merényletet eddig egyetlen csoport, így a PKK sem vállalta magára, török kormányzati források szerint azonban a törvényen kívül helyezett lázadók állhatnak a robbantás mögött.

A merénylet után Recep Tayyip Erdogan török elnök közleményt adott ki, amelyben bosszút ígért és kijelentette: Törökország nem fél élni az önvédelemhez való jogával. Efkan Ala török belügyminiszter ígérete szerint hétfőn nevezik meg a támadás felelőseit. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a BBC arról ír, hogy a női merénylő a kelet-törörországi Kars városából származik,  2013-ban csatlakozott a PKK-hoz

Török sajtóértesülések szerint az ország dél-keleti részén található Sanliurfa városában négy embert vettek őrizetbe a terrortámadással összefüggésben. Szintén itt, az ország dél-keleti részén hétfőn három városban hirdettek kijárási tilalmat, miközben török harci repülők Kurdisztán Irak területén lévő területét ostromolták. A térségbe 11 repülőt küldtek, amelyek 18, a PKK-hoz tartozó célpontot – köztük lőszerraktárakat és menedékhelyeket – támadtak. A támadásokat a Kurdisztáni Munkáspárt is elismerte.

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik