Nagyvilág

Merkel megmagyarázta, miért maradt alul a tartományi választásokon

merkel(1)(430x286).jpg (Array)
merkel(1)(430x286).jpg (Array)

Nehéz napot okoztak a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményét ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében – mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke.

A CDU székházában a három tartományi listavezetővel közösen tartott tájékoztatón a pártelnök-kancellár kiemelte: a CDU vezetőségében egyetértés van abban, hogy továbbra is a menekültválság fenntartható és európai, valamennyi uniós tagországnak megfelelő megoldására kell törekedni. Németország ugyan “profitál” a balkáni migrációs útvonal lezárásból, de az nem tartós megoldás és nem járul hozzá a schengeni övezet egységének megtartásához – mondta. Azt kell elérni, hogy ne Macedónia védje a görög határt, hanem Görögország védje a macedón határt, és uniós külső határát – hangsúlyozta.

A menekültválság a vasárnapi választások domináns témája volt, és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy “még nincs kielégítő megoldás”. Meghatározó volt az aggodalom is egy “másik vallástól, az iszlámtól”, és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik – fejtette ki a pártelnök-kancellár.

Az AfD nem ellenfél?

Az Alternatíva Németországnak (AfD) választási sikeréről szólva elmondta, hogy pártja elhatárolódik az AfD-től, vitába száll vele és megerősödését nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek. Hangsúlyozta, hogy az AfD csak a menekültválság és más tényezők miatt kialakult aggodalmat a pártrendszer beágyazott, hagyományos erőivel szembeni tiltakozásként kifejezésre juttató szavazókra tud támaszkodni, a legnagyobb felhajtóerőre pedig a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások révén tett szert, mert a szilveszter éjjel történt bűncselekmények nagymértékben fokozták a társadalom elbizonytalanodását.  Mindez azt mutatja, hogy a CDU feladata nem “elméleti viták folytatása, hanem a problémák megoldása”, ezért kell tovább dolgozni a menekültválság rendezésén is – mondta Angela Merkel.

A Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi CDU-listavezetők által a kampányban szorgalmazott nemzeti szintű intézkedésekre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban az utóbbi hónapokban bevezetett menekültügyi reformokra utalva kijelentette, hogy soha nem ellenezte a nemzeti szintű intézkedéseket. Ugyanakkor tartós megoldáshoz az EU egészének megfelelő intézkedéseket kell tenni  Törökországgal együttműködve, és ehhez még időre van szükség – fejtette ki.

Reiner Haseloff, a CDU szász-anhalti listavezetője, tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy sikerült a párt szavazótáborát bővíteni, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) gyengülése miatt viszont “kissé bonyolultabb lesz” új kormányt alakítani, de a feladat egy harmadik partner bevonásával megoldható. A következő évek nagy feladatának nevezte az AfD-hez pártolt szavazók visszaszerzését a “demokratikus közép” számára.

Julia Klöckner, a párt rajna-vidék-pfalzi listavezetője hangsúlyozta: a választást ugyan nem sikerült megnyerni, de az SPD-Zöldek koalíciót sikerült megbuktatni, és a végleges, részletes eredmények azt mutatják, hogy több tízezerrel növelték szavazóik számát. A politikus kiemelte, hogy indokolt volt nemzeti szintű intézkedéseket sürgetni a kampányban, és ha ezt nem tették volna, akkor még sokkal többen szavaztak volna az AfD-re.

Guido Wolfbaden-württembergi frakcióvezető kiemelte, hogy a CDU ugyan nyitott az együttműködésre a választási győztes Zöldekkel, de akár CDU-s vezetésű kormány is alakulhat az SPD-vel és a liberális FDP-vel. Mindhárman hangoztatták, hogy a kampány középpontjába a menekültválság került, és háttérbe szorította a “klasszikus tartományi témákat”, például az oktatás és a közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik