Nagyvilág

Lengyel miniszter: a kormánygép azért zuhant le, mert az elnök tisztázni akarta a katinyi mészárlás körülményeit

Szmolenszk (szmolenszk, lengyel, )
Szmolenszk (szmolenszk, lengyel, )

A lengyel nemzetvédelmi miniszter szerint Oroszország gerjeszti a migrációs válságot, és ugyancsak Moszkva felelős a 2010. április 10-i szmolenszki légikatasztrófáért – jelentette a lengyel sajtó hétfőn a tárcavezető, Antoni Macierewicz előadását idézve.

A miniszter a közép-lengyelországi Torunban rendezett biztonságpolitikai konferencián az Európát érő terrortámadásokról szólva úgy vélte, hogy Európa destabilizációját “gerjesztett migrációhullámok” okozzák. Hasonló véleményt fogalmazott meg március elején Andrzej Duda lengyel államfő, mondván: Oroszország “erőteljesen bekapcsolódott a szíriai konfliktusba, gerjesztve a migrációt, megnehezítve és destabilizálva az európai helyzetet”. A lengyel elnök Philip Breedlove amerikai tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait visszhangozta, miszerint az európai menekültválságot Oroszország szíriai bombázása okozza.

Katyn és Kaczynski

Macierewicz kijelentette, hogy Lengyelország a katyni mészárlás révén a terrorizmus első európai áldozata lett. A miniszter a lengyel tartalékos tisztek 1940-es tömeggyilkosságára utalt, amikor az NKVD szovjet állambiztonsági szervezet a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőben és más helyszíneken mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot és civilt végzett ki.

A miniszter rámutatott: a katyni mészárlás körülményeinek teljes körű felderítését Lech Kaczynski néhai lengyel államfő szorgalmazta. Ez “olyan reakciót váltott ki, melynek ára az egész lengyel politikai elit halála lett” – utalt a miniszter a Tu-154-es lengyel kormánygép Szmolenszk mellett bekövetkezett katasztrófájára.

Szmolenszk után kimondhatjuk: a terrorizmus első nagy áldozata lettünk a mai, a szemünk előtt lejátszódó konfliktusban is

– tette hozzá.

Kétségtelen, hogy annak, ami Szmolenszk felett történt, az volt a célja, hogy Lengyelországot megfosszák attól a vezetésétől, amely a függetlenséghez vezette nemzetünket

– érvelt Macierewicz.

A szmolenszki légikatasztrófában Kaczynski elnök és felesége mellett további 94 személy, köztük számos magas rangú politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezető veszítette életét. A Macierewicz vezette nemzetvédelmi tárca februárban új bizottságot állított fel a légikatasztrófa vizsgálatára. A miniszter úgy látja: az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.

A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak, Oroszország a lengyel pilótákra hárította a teljes felelősséget. A bűnügyi vizsgálat mindkét országban jelenleg is folyik, ezeket az orosz szövetségi nyomozó bizottság, illetve a lengyel katonai ügyészség folytatja. Az orosz nyomozás lezárásának határidejét eredetileg múlt csütörtökre tűzték ki, a lengyel hatóságokat azonban egyelőre nem értesítették ennek eredményéről.

Peszkov: alaptalanok Macierewicz vádjai

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője alaptalannak és az objektivitást nélkülözőnek minősítette a lengyel nemzetvédelmi miniszter kijelentéseit.  Peszkov kijelentette, hogy a szerencsétlenség körülményei ismertek, és hogy azokat hivatalosan kivizsgálták.

Ennek alapján ezeket a kijelentéseket alaptalannak, az objektivitást nélkülözőnek kell neveznünk, és azoknak semmi közük sincs ennek a tragédiának a körülményeihez

– mondta a szóvivő. Vlagyimir Markin, az orosz ügyészség mellett működő nyomozó bizottság szóvivője a Twitteren “nevetségesnek” és “ostobaságnak” nevezte Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kijelentését. Irina Jarovaja, az orosz állami duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke “pszichológiai terrorizmusnak” bélyegezte a lengyel nemzetvédelmi tárca vezetőjének “felelőtlenül tévképzetes kijelentéseit”. Jarovaja egy költői kérdésben újságírók előtt azt feszegette, hogy vajon Macierewicz a pilótákat és a lengyel elnököt tartja-e terroristának a tragédiához vezető hibás döntés (a sűrű ködben végrehajtott leszállás) meghozatala miatt.

Az orosz álláspont szerint a kormányközi bizottság a kivizsgálásáról készített 2011-es jelentésében a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tette felelőssé. Ezzel Moszkva a maga részéről tisztázottnak tekinti az ügyet.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik