Nagyvilág

Besokalltak a korrupciótól a brazilok

Több millióan tüntettek Brazíliában Dilma Rousseff elnök lemondását követelve.

Az, hogy minden idők egyik legnépesebb országos megmozdulása lett a demonstrációra való ellenzéki felhívásból, arra utal, hogy a lakosság egyre nagyobb részét háborítja fel a korrupció. Ennek lehet olyan hatása is, hogy a parlament több hónapi próbálkozás után képes lesz megindítani az államfő ellen a hivatalából való elmozdítására irányuló eljárást.

Korábban már több tüntetésen követelték Rousseff távozását, de a tiltakozások tavaly egyre inkább vesztettek lendületükből. Most nyilvánvalóan azért kapott erőre a mozgalom, mert a Petrobras-botrány miatt folyó nyomozásban szorul a hurok azok körül, akik az államfő belső köréhez tartoznak.

A rendőrség 150 városban becsülte meg a tüntetők számát, ezt összegezte a G1 hírportál, és azt közölte, hogy mintegy 3 millióan vonultak az utcára országosan. Csak Sao Paulóban félmillióan tüntettek.

A Petrobras állami olajcéggel kapcsolatos korrupciós vizsgálat fő fejleményeként néhány napja vádat emeltek Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő ellen pénzmosás és vagyona eltitkolása miatt, az ügyészség kezdeményezte, da Silvát helyezzék előzetes letartóztatásba. A politikus 2003 és 2010 között volt elnök, amikor az ügyészség szerint az állítólagos vesztegetési esetek többsége történt az olajvállalatnál, de érintettek a botrányban jelenleg hivatalban lévő vezető politikusok is, legnagyobbrészt a kormányzó Brazil Munkáspárt (PTB) tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik