Nagyvilág

Robbanás Ankarában

A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt.

Huszonhét ember vesztette életét, több tucatnyian megsebesültek az Ankara belvárosában vasárnap este történt robbantásban – jelentette az ankarai kormányzóra hivatkozva az NTV török televízió. Huszonhárman a helyszínen meghaltak, négyen úton a kórház felé.

Egy robbanószerrel megrakott autó rohant bele egy buszba a török főváros központjában, a Kizilay téren, egy buszmegállónál, közel a miniszterelnöki irodához, a parlamenthez és a külföldi nagykövetségekhez. A detonációt két és fél kilométerre is hallották és látták a gomolygó füstöt.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a török kormányra hivatkozva éppen két napja adott ki figyelmeztetést, hogy terrortámadás lehet a török főváros központjában.

Videófelvételek a robbanásról:

Februárban 29 embert ölt meg egy autóba rejtett pokolgép. Azt a merényletet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára. Az első nyomok azt sugallják, hogy a PKK vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a vasárnapi terrortámadást is.

A törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) közleményben ítélte el a vasárnapi öngyilkos merényletet, és mély együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A HDP-t megnyilatkozása azért fontos, mert a pártot gyakran azzal vádolják, hogy Kurdisztáni Munkáspárt politikai szárnya. A párt ezt tagadja.

Galéria
Fotó: MTI / EPA

Délután Elefántcsontparton, egy nyugati turisták által kedvelt üdülőövezetben volt terrortámadás. Hat fegyveres 16 emberrel végzett. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik