Nagyvilág

“Az embercsempészetet nem lehet teljesen megszüntetni”

Újabb határok lezárását tartja szükségesnek Európában az osztrák külügyminiszter.

Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című, vasárnap megjelenő újságnak adott interjút, amit a Reuters hírügynökség ismertetett előzetesen. Az osztrák külügyminiszter a német lapnak azt mondta, hogy “az embercsempészetet nem lehet teljesen megszüntetni.

Ezért mindent, amit most a nyugat-balkáni útvonalon teszünk, meg kell tennünk majd az Olaszország-Földközi-tenger útvonal mentén is, hogy világos legyen, hogy véget értek azok az idők, amikor a menekülteket továbbengedték Közép-Európa felé – bármelyik útvonalról is legyen szó.

Az osztrák külügyminiszter ismét bírálta a menekültpolitikában korábban alkalmazott politikát.

Fel kellett hagynunk azzal, hogy minden menekültet, aki megérkezett Görögországba, államilag szervezetten Közép-Európába szállítottunk. Habár ez a menekültek kívánsága szerint volt, ami emberileg indokolt volt, de azt is előidéztük vele, hogy egyre több menekült kelt útra. Helyes volt, hogy ennek véget vetettünk a balkáni útvonal lezárásával.

Szerinte a határokat csak akkor szabad újra megnyitni, ha “elapad az Európába irányuló menekülthullám”. Mint mondta: az EU-nak segítséget kell nyújtania Macedóniának határai lezárásához.

A macedónok végzik el helyettünk a nehéz feladatot, hogy megállítsák a menekültek beáramlását, mindaddig, amíg Görögország nem teszi azt. Macedóniának a segítségünkre van szüksége, személyzet és felszerelések formájában.

Gjorge Ivanov macedón államfő pénteken a Bildnek azt mondta, Macedónia fizet meg a menekültválságban az EU hibáiért. Úgy vélte, miközben Görögország átengedte a menekülteket, köztük az iszlamistákat is, Macedónia védi Európát, noha nem is tagja az EU-nak. Mégis “egyetlen centet sem” kapott az EU-tól, míg Görögország “megint kapott 700 millió eurót”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik