Nagyvilág

Kim Dzsong Un nem lassít, újabb rakétákat lőtt ki

Újabb rakétakísérletekre adott utasítást az ország nukleáris támadó képességeinek fokozása érdekében Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, jelentette pénteken a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A KCNA közlése szerint Kim Dzsong Un egy kísérleti rakétakilövés alkalmával mondta ezt. A jelentés nem tért ki arra, hogy mikor zajlott az említett tesztkilövés, de vélhetően két rövid hatótávolságú rakéta csütörtöki kilövésére utalt.

A közlemény szerint a kommunista ország vezetője elrendelte “az erőfeszítések fokozását” annak érdekében, hogy Észak-Korea “erősítse nukleáris támadó képességeit” és arra utasította a fegyveres erőket, hogy “folytassák a nukleáris robbantási kísérleteket az újonnan kifejlesztett nukleáris robbanófejekkel”.

A Koreai-félszigeten kiéleződött a feszültség, amióta Észak-Korea negyedik nukleáris tesztjét is végrehajtotta, a múlt hónapban pedig nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, aminek nyomán az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat rendelt el ellene.

Az újabb rakétakísérletek az azokat tiltó BT-határozat egyértelmű megsértését jelentenék.

Észak-Korea nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és nagy hatótávolságú és interkontinentális ballisztikus rakétákat fejleszt. Kim Dzsong Un szerdán azt mondta, sikerült ballisztikus rakétákra illeszthető, miniatürizált nukleáris robbanófejet kifejleszteniük, Dél-Korea azonban kétkedve fogadta ezt a bejelentést.

A mostani phenjani “kardcsörtetés” azzal hozható összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea nemrég megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultatva fel. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsong Un megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik