Nagyvilág

Davod és Mumin Bicskén ragadtak az áhított Nyugat helyett

Zsúfolt menekülttáborok, egyre több illegális határátlépés, hazudó embercsempészek és lezáruló balkáni útvonal. Az Al Jazeera szomorú helyzetet lelt Európa közepén.

A bicskei befogadóállomáson járt a közel-keleti Al Jazeera riportere, és szomorú hangú riportban számolt be az ott tapasztaltakról. Elmesélik, hogy Magyarországon három táborba kerülnek a határt átlépő menekültek, az egyik ilyen Bicske.

Beszéltek a 31 éves iráni Davoddal, aki mindössze a múlt héten érkezett a Magyarország nevű erődbe. Tizennégy másik férfivel osztja meg a szobáját, szerinte “a körülmények nagyon rosszak odabent”. Az emberi jogi csoportok is állítják, a napi 100-200 határnál elfogott migráns miatt nagyon zsúfoltak a létesítmények.

Agyonzsúfolt táborok

A magyar rendőrség szerint március 1. óta ezer embert vettek őrizetbe, mert átjöttek a gyodán. Február közepe óta megháromszorozódott a hazai táborokban lévők száma – idézik Kováts Andrást, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület igazgatóját. Kováts azt fájlalja, hogy Magyarország vissza akarja passzolni az elfogottakat Szerbiába, merthogy biztonságos országnak tartja, de Szerbia nem akar senkit visszavenni.

2015-ben 177 135 menedékkérőből mindössze 146-an kaptak menekültstátuszt Magyarországon. Sokan persze egyből továbbálltak Nyugat-Európába. 362 olyan bevándorló is volt, akik nem kaptak menekültstátuszt, de letelepedhettek, de semmilyen állami ellátást nem kapnak.

Mumin története

Idézik Mumin, a szomáli menekült történetét, akit társaival szakadó esőben vitt a szerb embercsempész a határhoz, átvágta nekik a kerítést, majd átvágta őket is azzal, hogy ez már Németország lesz. Egyből megjelent egy rendőrautó, és közölték a menekültekkel, hogy ez bizony Magyarország.

Muminnak azt mondták, Szerbiába fogják toloncolni, végül Bicskére került. Ő azért menekült el, mert az al-Kaida haverjai, az al-Shabab terrorszervezet fegyveresei kilőtték a fél veséjét, két testvérét is megölték, így menekülnie kellett. Így panaszkodott:

Egy fiatal srác vagyok, jövőt akarok magamnak.

A riport leírja, hogyan zárták le a balkáni államok a határaikat, hogyan hirdetett a magyar kormány országos válsághelyzetet, majd Kovátsra hivatkozva azt írják, erőszakba is fordulhat a helyzet a határon, ha megindul a görög-macedón határon felgyűlt tömeg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik