Nagyvilág

A fejét ért ütés ölte meg Putyin tanácsadóját

Az orosz média sietett beszámolni arról, hogy szívroham végzett Mihail Leszinnel, de az amerikai halottvizsgálat más eredményre jutott.

A fejét ért ütés okozta Vlagyimir Putyin volt tanácsadójának halálát – jelentette be az ügyet vizsgáló washingtoni orvosszakértő. Az 57 évesen elhunyt Mihail Leszin korábban orosz sajtóminiszter és a Gazprom Média Holding Csoport vezetője is volt.

A férfi holttestét tavaly találták meg az amerikai főváros egyik szállodájában. A halottkém jelentése szerint sérülések voltak Leszin nyakán, testén, karjain és lábain is.

A tanácsadó halála után az orosz média a hozzátartozókat idézve sietett beszámolni arról, hogy szívrohamban halt meg. Az amerikai nyomozás folytatódik, de a rendőrségi szóvivő nem nyilatkozott arról, hogy a halottkém jelentése azt jelenti-e, hogy Leszin bűncselekmény áldozata lett.

2014-ben Roger Wicker mississippi szenátor vizsgálatot kezdeményezett Leszin ellen, mondván, súlyos kérdéseket vet fel a tanácsadó vagyona. Wicker arról számolt be, hogy Leszin nyolcmilliárd forint értékű birtokot vásárolt Los Angelesben családjának, aminek forrására nincs magyarázata. Azt is felrótta Leszinnek, hogy az élére állt a független orosz televíziós csatornák ellehetetlenítésének.

Leszin 2004 és 2009 között részt vett a nemzetközi orosz propagandatévé, az RT létrehozásában, elnöki tanácsadóként. Halála után Vlagyimir Putyin az orosz sajtóhoz tett „óriási hozzájárulását” méltatta. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik