Nagyvilág

Rövidlátó vagyok, attól még lehetek véreskezű terrorista?

Elképesztően furcsa dolgot jelentett be nemrég a Sky News. Azt állítják, van egy pendrive-juk, amin szerepelnek az ISIS 22 ezer tagjának legszemélyesebb adatai. A dokumentum alapvetően külföldi, az ISIS-be jelentkező terroristaaspiránsok adataival van tele. A Sky News szerint 51 országból jelentkeztek eddig az ISIS-be.

A dokumentum olyasmi lehet, mint egy önéletrajz, amit akkor adunk be, ha állásra jelentkezünk. Szerepel benne a vércsoport, a nemzetiség, és a korábbi dzsihadista tapasztalatok listája. Is. Sőt, egy jelentkező megjegyzésként még azt is megkérdezte,

mennyire lenne akadálya a terroristaságnak, hogy ő egyébként civilben rövidlátó.

Egy szír ellenzéki újság, a Zaman Al-Wasl már le is hozott 122 oldalnyit a dokumentumból, de a német nemzetbiztonság is azt mondta, köszönik, nekik is megvan már. A Sky News szerint az adatokat egy pendrive-on kapták, és egy kiábrándult dzsihádista lopta el őket. Korábban szír ellenzéki volt, de szép lassan átcsúszott az ISIS-hez.

Abu Hamed, ha megy

A magát Abu Hamednek nevező férfi itt egyre közelebb jutott az Iszlám Állam vezetéséhez. És ahogy egyre közelebb jutott, egyre inkább azt látta, hogy a vezetőség nem tartja be a valllás szabályait. Erre szerinte az a magyarázat, hogy az ISIS vezetését gyakorlatilag átvette Szaddám Husszein korábbi Baath pártjának vezetése.

Ez egyébként nem meglepő, mármint egyik állítás sem. Az Iszlám Állam megszervezésében eleve elég nagy szerepet játszott Szaddám volt titkosszolgálata, akiket a síita hatalomátvétel gyakorlatilag eltiltott a hatalomtól. A Baath pedig egy kifejezetten világi párt volt.

Abu Hamed annyit mondott még a Sky-nak, hogy az ISIS a látszattal ellentétben eddig Asszáddal együtt támadta a mérsékeltebb ellenzékieket Szíriában. Önmagában ez sem meglepő, eddig is tudni lehetett. Az viszont erős állítás, hogy a kurd YPG is részt vett ezekben a harcokban. Erős, de elképzelhető.

Rakka n’ roll

Hamed szerint az ISIS gyakorlatilag fel is adja Szíriát. Az eddigi központjukból, Rakkából kelet felé tolódnak, hogy a nyugat-iraki sivatagban erősítség meg magukat. Irakban tényleg egy fokkal könnyebb dolguk van, egyelőre. Jászberényi kolléga nemrég arról írt Irakból, hogy állítólag az iraki kurdok már szervezik Moszul ostromát.

Irak második legnagyobb városát most az ISIS irányítja, és ha meg is támadják, akkor sem lesz könnyű elfoglalni. A helyzet gyakorlatilag az lesz, amivel az amerikai hadsereg szembenézett Falludzsában, ahol utcáról utcára, sarokról sarokra kellett harcolnia a felkelőkkel, akik időnként erős átfedést mutattak a civil lakossággal. Az egyetlen különbség, hogy Moszul négyszer akkora, mint Falludzsa, hiszen egy kétmilliós városról beszélünk.

Durva harc lenne

Ráadásul az sem biztos, hogy az Iszlám Állam szándékosan adná fel Rakkát. Korábban olyan híreket lehetett hallani, hogy a városban körülbelül kétszáz fegyveres állt át a felkelők oldalára, és az Iszlám Állam ellen harcolnak. Mivel az ISIS belső ügyeibe nagyon nehéz belelátni, azt is nehéz eldönteni, hogy ez igaz-e. De úgy tűnik, hogy nem. A Raqqa is Being Slaughtered Silently nevű szír ellenzéki aktivistákból álló csoport azt közölte, hogy a hírek hamisak. Eddig ez a csoport többnyire megbízható információkat adott a rakkai valóságról, miközben az ISIS-ről szóló hírek gyakran túlzóak, vagy egyszerűen valótlanok.

Fotó: Warren Little / Getty Images
Fotó: Warren Little / Getty Images

Dzsi, hád, én nem tudom

Korábban írtunk már arról, hogy az ISIS elpusztításának talán egyetlen lehetséges módja az, ha a saját “állampolgáraik” lázadnak fel ellenük. Pontosan azért, mert az ISIS nagyrészt a szunniták lakta területeket uralkodik Irak és Szíria határán, és mindkét oldalról síita kormányok veszik körül. Attól tartanak, hogy ha az ISIS-városokat lerohanná a katonaság, senkit nem kímélnének. Amire okuk is lenne, mert az ISIS harcosai sokszor civil lakosságként működnek, amikor lerakják a fegyvert.

Pedig feszítik belülről az ellentétek a terrorcsoportot. Aymenn al-Tamimi, a jelenleg talán legmegbízhatóbb szír blogger szerint a lakosság 90 százaléka alapvetően boldogabb volt a dzsihadisták előtt, de a félelem megakadályozza őket abban, hogy ezt ki is mondják.

Ez pedig azért lehet, mert nagyon komoly gazdasági problémák vannak a térségben.

2015 közepén a mezőgazdasági osztály kiadott egy általános tájékoztatást, amiben az embereket gabonakészleteik konzerválására kérte, számolva egy esetleges ISIS elleni gazdasági háborúval. Abból sem csinálnak titkot, hogy az orvosokat tulajdonuk elkobzásával fenyegette meg, ha nem térnek vissza területeikre.

Miközben a terroristák azon fáradoznak, hogy egy új generációt műveljenek ki, addig az egyetlen igazi oktatási intézmény továbbra is a Moszul Egyetem, ami csak az irakiak számára elérhető. Az Iszlám Állam közben bezáratott néhány olyan létesítményt, amelyek nem feleltek meg ideológiai elképzeléseiknek.

Olajra lépnek

Az is biztos, hogy az ISIS propagandaharca erősen megtépázta a pénzügyi kapacitásaikat. Az iraki kormány már nem ad fizetést azoknak, akik az Iszlám Állam által felügyelt területeken laknak. Légicsapások értek olyan olajipari létesítményeket, amik az ISIS tulajdonában vannak, a Kurd Népi Védelmi Egység elfoglalta tőlük a kulcsfontosságú határpontot Tel Abyad-ban, amely Szíriát és Törökországot köti össze. Törökország pedig szigorította határainál az az ellenőrzést.

Ennek az lett az eredménye, hogy az ISIS csökkentette kiadásait és növelte a beszedett adókat. Mosulban például minden iskolai tankönyv költsége a tanulóra hárul, a katonák bére pedig kevesebb lett. Az ISIS kiadásainak kétharmada eddig a katonákra ment el

Ezekkel az anyagi gondokkal sokkal nehezebb fenntartani az egységet. Egyértelmű, hogy az ISIS belső ellenzéke fojtogató környezetben él, és hogy egyelőre senki nem tudott alternatív modellt javasolni nekik a kormányzásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik