Nagyvilág

Magyar bíróság dönthet Malina Hedvig tíz éve húzódó ügyében

Malina-Hedvig(210x140).jpg (Array)
Malina-Hedvig(210x140).jpg (Array)
De csak akkor, ha a szlovák igazságügyi miniszter is úgy akarja.

Zsák Malina Hedvig ellen 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a főügyészség hamis tanúzás miatt, eleveníti fel az előzményeket az Újszó. A felvidéki lap emlékeztet, az egykori nyitrai diáklányt azzal vádolják, hogy nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy 2006. augusztus 25-én megtámadták őt, mert magyarul beszélt.

Az évek óta húzódó ügynek most a magyar bíróságon kerülhet pont a végére. Az erre vonatkozó kérelmet a Nyitrai Járási Bíróság február 18-án, azaz még a választások előtt küldte el Tomáš Borec igazságügyi miniszternek, aki eddig még nem lépett az ügyben. Azt nem lehet tudni, vajon várható-e döntés a kormány szolgálati idejének befejezéséig. A Nyitrai Járásbíróság a főügyészség indítványát elutasította azzal az indoklással, hogy sérült a vádlott védelemhez való joga, mert az ügyészség nem fordította le magyar nyelvre a vádiratot. Hedvig 2013 decembere óta magyar állampolgár, törvény adta joga, hogy az ellene felhozott vádakat magyarul olvashassa.

A Nyitrai Kerületi Bíróság 2015 februárjában adta vissza az ügyet a járási bíróságnak, ami tavaly szeptemberre ki is tűzte a tárgyalást. Hedvig egyértelművé tette, hogy élni fog törvény adta jogával és a tárgyaláson nem jelenik meg, ugyanakkor kérte, hogy az ügyét adják át Magyarországnak. Ennek a járási bíróság eleget tett, a végső döntés joga azonban az igazságügyi miniszteré.

Az azóta Győrben a családjával élő háromgyermekes asszonyt még egyetemista korában 2006-ban ismeretlenek megverték Nyitrán, mert magyarul beszélt az utcán. Az elkövetőket a rendőrség nem fogta el, Malina Hedvig ellen viszont hamis vallomástétel vádjával eljárást indítottak. Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter egy sajtótájékoztatón hazugnak titulálták a megvert diáklányt, és kategorikusan kijelentették, hogy a támadást csak kitalálta. Az ügy nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és jelentős feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország viszonyában.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik